ULKOPUOLISET POIS –SYYRIA TARVITSEERAUHAA
Hands Off Venezuela – Finland ja suomalaiset Syyria-aktivistit järjestivät yhdessä 23.1.2017 Helsingin Jätkäsaaressa Syyria-solidaarisuusillan. Paikalle oli kutsuttu lontoolainen toimittaja Vanessa Beeley, joka työskenteli tutkivana journalistina Itä-Aleppossa heinä-elokuussa 2016. Hän oli myös seuraamassa, kun Venäjän ja Syyrian armeija sekä Hizbullah vapauttivat yhdessä Itä-Aleppon Al-Nusran rintaman hirmuvallasta joulukuun lopulla 2016. Aleppon kristityt ja muslimiasukkaat juhlivat yhdessä joulua ja kotikaupunkinsa vapautumista. Kansainvälinen media antoi Itä-Aleppon tapahtumista hyvin toisenlaisen kuvan.
KAPINA SIIRTYI LIBYASTA SYYRIAAN
Olemme voineet seurata televisiossa valtioiden tekemiä rikoksia. Jos tarkastelemme 2000-luvun Euroopan ulkopuolisia sotia kuten Irakin sotaa, hyökkäystä Afganistaniin, Libyan tuhoamista ja Syyrian ulkoistettua sisällissotaa, ne kaikki täyttävät rikoksen nimeltä – hyökkäyssota – tuntomerkit. USA:n presidenttiGeorge W. Bushpisti SyyrianPahan akselin–valtioiden listalle jo v. 2002. Libyan v. 2011 sodan yhtenä vaikuttimena oli turvata öljynsaanti Libyasta, jos USA hakeutuu konfliktiin Syyrian ja Iranin kanssa. Libyan sisällissodassa maan hallitusta vastustavat sotajoukot julistautuivat jo sodan puolivälissä voittajiksi. Lukuisat valtiot tunnustivat heidät pian Libyan virallisiksi edustajiksi. Libyasta lukuisat kapinalliset siirtyivät taistelemaan Syyriaan maan hallituksen joukkoja vastaan. Heistä osa perusti v. 2012 Battar –prikaatin, joka vannoi myöhemmin uskollisuutta ISIS:lle. Prikaati osallistui taisteluihin sekä Irakissa että Syyriassa.
Näiden sotien seurauksina on syntynyt hajonneita valtioita, yhteiskunnallista kurjuutta ja miljoonia sodista kärsimään joutuneita ihmisiä. Kukaan ei välitä kantaa vastuuta aiheuttamiensa tuhojen seurauksista, koska niiden väitetään olevan kohdemaiden itsensä aiheuttamia. Ajatellaanpa vaikka sotapakolaisten virtaa Eurooppaan. Maanosaamme suuntautuneen pommi-iskujen oheistuotteena demonisoidaan kaikki muslimit ja mahdollistetaan näin islamilaisuuden väkivaltaisimman ja taantumuksellisimman siiven esiinmarssin. Tämä kaikki toimii hyvänä alustana ääri-islamilaisten terroristijärjestöjen värväystyölle.
TAPAUS SYYRIA
Vuoden 2011 Arabikevään aiheuttamat levottomuudet ja väkivaltaisuudet levisivät myös Syyrian arabi- tasavaltaan. Yhdysvalloissa arveltiin Syyriassa voitavan soveltaa vallan vaihtamiseksi samaa metodia kuin Libyassakin. Al-Qaidan orkestroimia hallituksen vastaisia mielenosoituksia tulittamasta kieltäytyneitä sotilaita karkaili armeijasta. He perustivatVapaan Syyrian armeijan(FSA) kesällä 2011. USA alkoi tukea taloudellisesti ja aseellisesti tätä porukkaa. Maltillisiksi mainostetut kapinalliset surmasivat hallituksen joukkoja. Seuraavaksi FSA:n kapinallisjoukko alkoi operoida Homsissa ja muualla maassa. Syyriaan sytytettiin elokuussa 2011 sisällissota, jossa oli useita ulkopuolisia osapuolia.
YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi ei-sitovan rauhansuunnitelman keväällä 2012. Kiina ja Venäjä sopivat tukevansa suunnitelmaa vasta tiukempien muotoilujen jälkeen. Ne olivat oppineet jotain Libyan tapauksesta. Syyrian vallankumouksen ja oppositiovoimien liitto perustettiin marraskuussa 2012 Qatarissa. USA, Iso-Britannia, Ranska, Turkki ja Persianlahden valtiot valtuuttivat tämän liiton Syyrian kansan lailliseksi edustajaksi.
Syyrian sisällissodan seurauksena miljoonia syyrialaista joutui lähtemään maanpakoon ulkomaille. Lokakuussa 2015 YK:n pakolaisjärjestö UNHCR raportoi ulkomailla olleiden, rekisteröityneiden syyrialaispakolaisten määräksi 4,18 miljoonaa. YK:n arvion mukaan sotatoimissa on kuollut yli 220 000 ihmistä.
MALTILLISET KAPINALLISET
Al-Nusran rintama (Syyrian kansan voiton tukirintama) oli v. 2012–2016 Syyrian sisällissotaan osallistunut jihadistijärjestö. Se koostui sunneista ja salafisteista. Rintama teki 23.12.2011 Damaskokseen kaksi itsemurhapommi-iskua. Tämä aloitti sisällissodan terrorismin. Al-Nusran monikansallisissa riveissä taisteli 6 000–10 000 miestä. Huhtikuussa 2013 Irakin islamilaisen valtion (ISI) komentajaAbu Bakr al-Baghdadiilmoitti, että Al-Nusran rintama on Irakin Al-Qaidan jäsen. Abu Bakr totesi kahden ryhmän yhdistyvän ja muodostavan ISIS-järjestön (Irakin ja Levantin/Suur-Syyrian islamilainen valtio). Järjestö erosi Al-Qaidasta v. 2016, jolloin se muuttui Levantin valloituksen rintamaksi.
AL-Nusra auttoi v. 2012 FSA:ta Aleppon valtauksessa. Organisaatiot harrastivat kiinteää yhteistyötä Itä-Aleppossa koko sen miehityksen ajan.
ISIS RAHOITTI TOIMINTAANSA SYYRIASTA VARASTETULLA ÖLJYLLÄ
Vapaan Syyrian armeijan prikaatinkenraaliHossam Al Awakvahvisti 2.12.2015 Sputnik Arabic -radion haastattelussa Vapaan Syyrian armeijan hallussa olevan asiakirjoja öljyn ostoa koskevista sopimuksista Daesh -järjestöltä (ISIS), jotka ovat Turkin allekirjoittamia. (Lähde: Sputnik)
Venäjän YK-lähettiläsVitali Thsurkinesitti 14.12.2015 YK:lle valituksen siitä, että Yhdysvallat ja Turkki ovat jättäneet ilmoittamatta YK:n turvallisuusneuvostolle ISIS-terroristien Syyriasta varastaman öljyn salakuljettamisen ja myymisen Turkkiin, vaikka ne ovat olleet täysin tietoisia asiasta ja toimineet siten vastoin turvallisuusneuvoston nimenomaisia päätöslauselmia. (Lähde: Press TV)
ALEPPON TAISTELUT
Kapinallisten joukot hyökkäsivät Aleppon maakuntaan kesällä 2012. Heinäkuussa kapinalliset etenivät itse Aleppon kaupunkiin. Hallituksen joukot pysäyttivät niiden etenemisen. Elokuussa kapinalliset valtasivat Itä-Aleppon. Tilanne vakiintui kaupunkisodaksi Länsi- ja Itä-Aleppon välillä. Käydyt katutaistelut ja ilmapommitukset raunioittivat kaupunkia pahoin. Armeija pommitti kaupungin kapinalliskortteleita. Monet aleppolaiset lähtivät sotaa ja elintarvikepulaa pakoon. Taistelu aaltoili kaupungissa ja sen lähialueilla. Sekä hallituksen että kapinallisten sotatoimet tappoivat myös siviilejä. Kapinalliset käyttivät siviilejä ihmiskilpinä.
Vuoden 2012 lopulla Aleppo oli pääosin Vapaan Syyrian armeijan hallussa. Syksyllä 2014 hallitus oli lähellä Aleppon saartamista, koska kapinallisia huollettiin vain kuusi kilometriä leveän, suojatun käytävän kautta. Hallituksen joukot vapauttivat pitkään saarretun vankilan ja etenivät uhaten puolestaan saartaa kapinalliset. Vastaavasti jihadistit ja muut kapinalliset uhkasivat saartaa koko Aleppon. Marraskuuhun 2014 mennessä FSA oli vetänyt 14 000 miehen joukkonsa kaupungista ja sen johtajaJamal Maroufoli paennut Turkkiin. Turkin vastainen raja jäi pienemmälle Ahrar al-Sham –ryhmälle ja Al-Nusralle. Hallituksen joukot etenivät jälleen huomattavasti v. 2015. Vuoden 2016 alussa ääri-islamilaisten hallitsemalla alueella Itä-Aleppossa asui enää 300 000 ihmistä, kun taas hallituksen valvomilla läntisen Aleppon alueilla asui 1,5 miljoonaa asukasta.
Kesällä ja syksyllä 2016 Syyrian hallitus ja islamistit taistelivat verisesti Aleppossa ja sen lähialueilla. Maan armeija saarsi islamistikapinalliset. Se aloitti hyökkäyksen ja pommitukset pyrkien näin valtaamaan saartamansa Aleppon osan. Armeija käski siviilejä jättämään kaupungin. Venäjän ilmavoimat pommittivat vuoden loppupuolella kapinallisaluetta tukien Syyrian armeijaa. Marraskuun lopussa 2016 hallitus alkoi purkaa Aleppon mottia.
Joulukuun 15. päivänä hallitus ilmoitti voittaneensa taistelunsa, ja kapinallisia evakuoitiin pois kaupungista. Syyrian armeija ilmoitti 22.12.2016 saaneensa Aleppon kokonaan haltuunsa.
VENÄJÄN APU SYYRIAN ARABITASAVALLALLE
Venäjä käynnisti Syyriassa 30.9.2015 ilmaiskuoperaation Daesh-terroristiryhmiä (ISIS) ja muita takfiriterroristeja vastaan Syyrian hallituksen pyynnöstä sen jälkeen, kun Venäjän parlamentin ylähuone antoi presidenttiVladimir Putinilleluvan voiman käyttämiselle Syyriassa. (Lähde: Press TV)
Venäjä ja Syyria ovat olleet läheisiä liittolaisia jo Neuvostoliiton ajoista alkaen.
Venäjän federaation asevoimien pääesikunta kertoi 12.1.2016 Venäjän ilmavoimien tuhonneen kyseisen vuoden alusta lähtien noin 1 100 terroristien kohdetta Syyriassa. (Lähde: Sana)
Puolustusministeriön tiedottajaIgor Konashenkovin15.2.2017 antaman tiedotteen mukaan Venäjä tekee ilmaiskuja terroristien kohteisiin Syyriassa vain useamman lähteen luovuttamien tiedustelutietojen perusteella. Hänen mukaan se on tärkein ero Venäjän ilmavoimien ja USA:n johtaman liittouman välillä. (Lähde: Sputnik)
ITÄ-ALEPPON VAPAUTUMINEN
Vanessa Beeleyn vieraillessa 11.12.2016 Itäisen Aleppon Hananossa kaupunginosa oli vastikään vapautettu Syyrian armeijan, venäläisten sotilaiden ja libanonilaisen Hizbullahin toimesta. Hizbullah ei ole enää puhtaasti shialainen järjestö. Se on nykyisin paremminkin vasemmistolainen, poliittinen järjestö, jonka tavoitteena on oikeudenmukainen yhteiskunta. (Lähde:Anisseh van Engeland: From Terrorism to Politics)
Al Qaidan johtajia vangittiin kaupungin vapautumisen yhteydessä. Venäläiset toivat Itä-Aleppoon oman kenttäsairaalansa. He lääkitsivät ja operoivat 150 haavoittunutta kaupunkilaista päivittäin. Syyrian armeija toimitti paikallisille ruokaa. Koulut avattiin 48 tunnin kuluessa vapautumisen jälkeen. Venäläiset avustustyöntekijät auttoivat opiskelutilojen kunnostuksessa.
Al-Nusra rintaman johtamat ääri-islamilaiset terroristit lyötiin lopullisesti 27.12.2016 Itä-Aleppossa. Loppuvuodesta kaupungissa oli sateista ja kylmää. Vanessa Beeley oli todistamassa, kuinka vapautetut siviilit saapuivat Jebrin rekisteröitymiskeskukseen saadakseen ruokaa, lämmintä juomaa ja lääketieteellistä hoitoa. He eivät olleet saaneet miehityksen aikana terveydenhoitoa, koska terveydenhuolto oli kokonaan Al-Nusran/FSA:n käsissä. Syy Itä-Aleppon pommittamisesta ja tykistöllä murskaamisesta vieritettiin mediassa Syyrian kansallisen armeijan ja Venäjän kontolle.
ELÄMÄÄ TERRORIN VARJOSSA
Vanessa Beeleyn selvityksen mukaan Hanano oli ollut Al-Nusran rintaman/FSA:n terrorihallinnon alaisena lähes viisi vuotta. Tuona aikana ihmiset näkivät nälkää, heitä teloitettiin mielivaltaisesti ja käytettiin ihmiskilpinä. Al-Nusra valvoi 22 militanttiprikaatin voimalla Itä-Aleppoa. Ne olivat varustettu Naton ja Persianlahden öljyvaltioiden suomin asein. Israel, Jordan, Kanada, Saudi-Arabia, Turkki ja USA tukivat Vapaan Syyrian armeijaa.
Itä-Aleppon sairaalat eivät olleet toiminnassa. Kaupungin vanha historiallinen keskusta tuhottiin ja koulut suljettiin. Niihin perustettiin Sharia-tuomioistuimia, koraanikouluja, vankiloita ja terroristikeskuksia. Alueen infrastruktuuri tuhottiin. Juomavettä, kaasua, sähköä ei saanut. Jatkuva nälkä aiheutti lapsille terveysongelmia. Naisia pakkonaitettiin ja raiskattiin sekä lapsia vangittiin. Jokainen, joka osoitti tukea Syyrian hallitukselle, voitiin teloittaa tai pistää vankilaan kidutettavaksi. Teollisuus tuhottiin ja tehtaita vietiin Turkkiin. Miehittäjät miinoittivat maa-alueita, käyttivät räjähtäviä luoteja ja asensivat voimakkaita pommiansoja asuntoihin. Pakoväylät Alepposta olivat sala-ampujien kohteina. Asukkaat eristettiin muusta maailmasta eikä kukaan huomioinut heidän mielipidettään. Miehityksen aikana kuoli 10 000 ihmistä. Maailman valtamedia syytti sekä Länsi- että Itä-Aleppon inhimillisistä kärsimyksistä yksipuolisesti Syyrian hallituksen joukkoja.
Vanessa Beeleyn selvityksen mukaan kansainvälinen media valehteli kertoessaan Assadin hallituksen tekemästä kansanmurhasta. Al-Nusra rintaman ja sen Lännessä perustamat kansalaisjärjestöt huijasivat maailmalla julkista taloudellista tukea terroristeille ja hankkivat lisäsanktioita Syyrialle ja Venäjälle. Lentokieltoalueen perustamisella pyrittiin USA:n ja Venäjän/Syyrian välisen sodan syttymiseen.
SYYRIA TARVITSEE TOIPUAKSEEN HUMANITAARISTA APUA
CIA on tukenut eri sotilaallisia ryhmittymiä Syyriassa vaihtaakseen maan hallituksen, mutta salassa pidetty suunnitelma epäonnistui lähinnä Venäjän sotilaallisten toimien vuoksi, totesi kanadalainen tutkija ja kansainvälisiin oikeudellisiin kysymyksiin erikoistunut lakimiesEdward Corriganjo 17.2.2016 Teheranissa. (Lähde: Press TV)
”YK arvioi Helsingissä pidetyssä 24.1.2017 avustuskokouksessa, että Syyrian avustamiseen tarvitaan tänä vuonna noin 7,5 miljardia euroa. 13,8 miljoonaa ihmistä, yli puolet Syyrian asukasluvusta, tarvitsee yhä apua Syyriassa ja 4,7 miljoonaa on pakolaisina maan ulkopuolella. Syyrian kriisi on yhä yksi kaikkein vaikeimmista, räjähdysherkimmistä ja väkivaltaisimmista konflikteista maailmassa.” (Lähde: Yle)
Vanessa Beeleyn mukaan syyrialaiset haluavat vain rauhaa sekä ulkomaisten vallanvaihtoa yrittäneiden terroristien poistumista maastaan – ei niinkään apua. Maan jälleenrakentaminen tulee tapahtumaan paremminkin Syyrian liittolaisten kanssa.
Matti Laitinen
Lähteet: Vanessa Beeleyn luento 23.1.2017 Helsingissä, Wikipedia, Kominform/Sputnik, Sana, Press TV, BBC: Timeline of Syria ja YLE. Kuvat: Vanessa Beeley.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti