Ryhmä journalisteja ja ilmailualan asiantuntijoita Hollannista, Saksasta, Yhdysvalloista, Kanadasta, Isosta-Britanniasta, Australiasta ja Malesiasta on lähestynyt presidentti Donald Trumpiaavoimella kirjeellä pyytäen häntä käyttämään vaikutusvaltaansa uuden, YK-vetoisen tutkimuksen käynnistämiseksi MH17-matkustajakoneen tuhoutumisesta Itä-Ukrainan yllä heinäkuussa 2014.
Vetoomuksen allekirjoittaneet 25 henkilöä, joihin kuuluu mm. ylempää ilmavoimien henkilöstöä, pilotteja, tutkivia journalisteja ja uhrien omaisten edustajia, eivät pidä nykyistä hollantilaista tutkimusta riippumattomana eivätkä vakuuttavana.
Asiantuntijat peräänkuuluttavat riippumatonta kansainvälistä tutkijaryhmää, jolla olisi valtuudet pakottaa kaikki hallitukset luovuttamaan hallussaan olevat tiedot koneturmasta. Nykyisessä tutkimuksessa Ukrainan salainen palvelu on ollut pääasiallinen tutkijoille tietoja luovuttanut taho, siinä missä venäläistutkijat on suljettu tutkimusryhmän ulkopuolelle. Kaikilla tutkimukseen osallistuvilla mailla, mukaan lukien Ukraina, on ollut veto-oikeus tutkimusten kuluessa itse tuottamiensa tietojen julkistamiseen.

Tutkinnan suorittamisessa on siis ollut ratkaisevassa asemassa osapuoli, jolla oli tutkittavaan tekoon tarvittava ase, tilaisuus ja motiivi, minkä lisäksi tällä osapuolella on oikeus poistaa tutkinnasta todisteita. Tämän voi nähdä tekevän tutkinnasta oikeudellisesti kelvottoman perinteisen oikeuskäsityksen näkökulmasta.

Kirjeessä viitataan myös Yhdysvaltain silloisen ulkoministerin John Kerryn koneturman jälkeen esittämiin väitteisiin, että Yhdysvalloilla on hallussaan satelliittikuvia, jotka todistavat maasta ilmaan ammutun ohjuksen tulleen laukaistuksi Itä-Ukrainan kapinallisten hallussa olevalta alueelta. Asiantuntijat painottavat, että Yhdysvaltojen tulee julkaista Kerryn mainitsemat satelliittikuvat tai myöntää, ettei kuvia ole.
Riippumattomassa tutkimuksessa analysoitaisiin MH17-koneen jäännöksissä näkyvät osumareiät ja metallijäämät ja selvitettäisiin, tuottaisivatko ammukset vastaavanlaisia jälkiä.
Venäjän johtava ohjusten valmistaja Almaz-Antey teki heinä–lokakuussa 2015 vastaavia tutkimuksia, mutta niiden tulokset sivuutettiin hollantilaistutkimuksessa. Almaz-Anteyn tutkijoiden mukaan koneen tuhon aiheuttaneen ohjuksen lentoradan täytyi olla lähtöisin Ukrainan kontrolloimalta alueelta.
Almaz-Anteyn koejärjestelyä. Kuvassa ympyröitynä teline, jolle kokeessa räjäytettävä ohjus sijoitettiin. Kuva: Almaz-Anteyn materiaali, kalvo 50/77.
Lisäksi tutkimuksella pohjustettaisiin kansainvälisen, YK:n alaisen oikeusistuimen perustamista, jonka tuomarit eivät olisi maista, joiden kansalaisia kuoli lentokoneturmassa.
Vetoomuksen allekirjoittajat toteavat, että Trumpin tultua presidentiksi Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisemiselle on todellisia mahdollisuuksia. He pyytävät presidenttiä avaamaan rauhanneuvottelut kaikkien osapuolten kesken kriisin päättämiseksi, sodassa kärsineiden alueiden uudelleenrakentamiseksi ja uhrien omaisten avustamiseksi.

Hollantilaistoimittajien löydökset ja kritiikki tutkimuksia kohtaan

Kaksi hollantilaistoimittajaa, Michel Spekkers ja Stefan Beck, matkustivat joulukuun 2016 lopulla Itä-Ukrainaan MH17-lennon tuhoalueelle haastattelemaan paikallisia asukkaita. Spekkers kävi alassyöksypaikalla ja huomasi hämmästyksekseen, että koneen jäänteitä oli vielä runsaasti maassa. Toimittajat totesivat, ettei Hollannin pääsyyttäjän väitteille, että alue oli liian vaarallinen loppujen jäänteiden keräämiseen, ollut katetta. Beck sanoi RT:n haastattelussa, että Hollannin pääsyyttäjä on syyllistynyt vakavaan välinpitämättömyyteen tutkimusaineiston keruussa — mikä ei ole kuitenkaan estänyt viranomaisia tekemästä johtopäätöksiä epätäydellisen aineiston perusteella.
Spekkers otti tuhopaikalta talteen koneen rungon palasia ja ihmiselle kuuluneeksi epäilemänsä luunkappaleen. Toimittajat olivat sopineet löydöstensä luovuttamisesta hollantilaisviranomaisille palatessaan kotimaahansa. Heidän tyrmistyksekseen heiltä takavarikoitiin kaikki matkan aikana kertynyt aineisto tallennusvälineineen — kannettavat tietokoneet, puhelimet ja muistikortit. Suurin osa aineistosta ei liittynyt mitenkään MH17-tuhoon ja osa aineistosta on arkaluonteista, koska paikalliset suostuivat haastateltaviksi sillä ehdolla, että heidän henkilöllisyytensä salataan. Toimittajat pelkäävät, että he joutuvat hankaluuksiin koneturman tutkintaan osallistuvan Ukrainan salaisen poliisin kanssa.
Hollannin toimittajayhdistyksen väliintulon seurauksena takavarikoidut tallennusvälineet kuitenkin sinetöitiin odottamaan oikeuden ratkaisua asiassa. Tai niin ainakin piti tapahtua.
Vastatessaan sähköpostitiedusteluun tämänhetkisestä tilanteesta Spekkers totesi toimittajille selvinneen viime viikolla, ettei poliisi ollutkaan sinetöinyt kolmea muistikorttia, jotka sisälsivät yhteensä noin 150 gigatavua dataa. Hän antoi linkin aihetta käsittelevään artikkeliin, jossa päädytään siihen, että viranomaisten vakuuttelut aineiston sinetöinnistä olivat ”pitkälti epätosia”. Spekkers kertoi sähköpostissaan myös saaneensa suurimman osan datasta takaisin ja antaneensa 5,8 gigatavua aineistoa tutkijoiden käyttöön. Hänen mukaansa yksi muistikorteista on edelleen tuomarin hallussa, ja viranomaiset haluavat tuhota sen tiedot. Tätä Spekkers puolestaan ei luonnollisestikaan halua.

Vastavalkean toimittajan tiedonvapauspyyntö

Maaliskussa 2016 tämän artikkelin kirjoittaja teki Yhdysvaltain ulkoministeriölle tiedonvapauslain mukaisen julkistamispyynnön kaikesta materiaalista, joka tukee ulkoministeri Kerryn 12. elokuuta 2014 esittämiä lausuntoja, joiden mukaan Yhdysvaltain satelliittikuvista näkyvät ”kaikki todisteet” koneen tuhonneen ohjuksen tyypistä, ohjuksen lentorata sekä itse osuma. Näistä väitetyistä tarkoista tiedoista huolimatta Yhdysvallat ei ole julkistanut satelliittikuviaan.
Ulkoministeriöstä tulleen vastauksen mukaan pyydettyjen tietojen arvioitu luovutusaika on syyskuu 2017.
Tietopyyntö on luettavissa tästä OpenOffice-dokumentista.
Kiitos Janne Pohjalalle hollantilaistutkimuksen oikeudelliset ongelmat tiivistävästä kommentista.
Artikkelikuva: Hollantilaiset ja australialaiset poliisit tutkimassa MH17-koneen jäännöksiä elokuussa 2014. Hollannin puolustusministeriö / Creative Commons
.

Lähteet

Niemöller, Joost (23.1.2017): OPEN BRIEF AAN TRUMP: ‘Start nu objectief onderzoek naar MH17’.
http://joostniemoller.nl/2017/01/open-brief-aan-trump-start-nu-objectief-onderzoek-naar-mh17/
RT (24.1.2017): European experts ask Trump to back new independent inquiry into MH17 crash
https://www.rt.com/news/374893-trump-letter-mh17-investigation/
RT (9.1.2017): Dutch journalists criticize MH17 probe results after finding ‘many pieces’ still at crash site https://www.rt.com/news/373111-mh17-site-dutch-journalists/
Spekkers, Michel (9.1.2017): (MH17, My story (English version)
http://michelspekkers.nl/mh17-my-story/

Lue myös