Ylen Sanna Ukkola kirjoittaa 23.01.2017 ilmestyneessä artikkelissaan ”Ei, Hillary ei osallistunut saatanallisiin rituaaleihin” näin:
”Parhaassa tapauksessa salaliittoteoriat ovat harmitonta viihdettä. Pahimmassa tapauksessa ne voivat johtaa tragedioihin ja viattomien ihmisten maineen lokaamiseen.”
Artikkelissa käsitellään — hyvin köykäisesti kylläkin — ns. pizzagatea, jossa Yhdysvaltojen korkeinta poliittista johtoa Hillary Clintonia ja tämän kampanjapäällikköä John Podestaa myöten on epäilty osallisuudesta lasten hyväksikäyttöön ja pedofiilirinkiin.
Ukkola tyrmää vaihtoehtomedioissa esitetyt väitteet valtamedialle tuttuun tyyliin:
”Uskoitko? Toivottavasti et, sillä väitteet eivät — tietenkään — pidä paikkaansa. Kyseessä on pizzagateksi nimetty salaliittoteoria, johon tuhannet ja taas tuhannet salaliittoteoreetikot ikävä kyllä uskovat. Todisteita ei ole, mutta kun ihmiset haluavat uskoa jotain, sillä ei ole niin väliä.”
Missään kohtaa artikkelia Ukkola ei kuitenkaan perustele väitettään, että todisteita ei ole. Hän vain tyytyy toteamaan, että niitä ei ole ja — kuten niin usein valtamedian edustaja — pelkästään pönkittämään omia ennakkokäsityksiään. Valtamedia tyrkyttää ihmisille omaa totuuttaan verukkeella, että kaikki mitä vaihtoehtomedioissa on tästäkin tapauksesta kirjoitettu tuoden epäilyttäviä asioita päivänvaloon, on valetta, koska se nyt vain on valetta. Perusteluja emme saa. Ilmi tulleisiin todisteisiin ja viitteisiin ei oteta minkäännäköistä kantaa, vaikka aihetta olisikin.
Pizzagaten keskiössä olevan Comet Ping Pong -pizzerian omistajan James Alefantisin nimimerkillä ”jimmycomet” Instagramissa julkaisema kuva. (Palkki lisätty identiteetin häivyttämiseksi.)
Tällainenkö sitten on ammattimaista ja ammattietiikan mukaista työtä? Eikö ole jopa rikollista toimintaa väittää, että mitään todisteita ei ole, kun niitä kumminkin on tullut julki? On hyvin kyseenalaista jättää asiaa sen enempää penkomatta, kuten kunnollisen ja selkärankaisen toimittajan kuuluisi toimia. Materiaalia ja todisteita aiheesta löytyy mm. videodokumentista ”What is PizzaGate?”, perusteellisesta artikkelista ”DC PizzaGate: A Primer” ja Vastavalkean artikkelista ”Sähköpostiviestit, FBI ja Hillary Clinton”.
CBS News -uutistoimiston journalisti Ben Swann käsittelee pizzagatea Reality Check -ohjelmassaan ja päätyy toteamaan, että suuri kysymys on, miksi yhtäkään tutkimusta ei ole käynnistetty kaikista viitteistä ja hyvinkin häiriintyneeltä vaikuttavasta materiaalista huolimatta.
Comet Ping Pong -pizzerian some-sisällöntuottajan Joshua Ryan Vogelsongin (”joshuaryanv”) Instagram-julkaisu.
Todisteista ja muusta materiaalista huolimatta saattaa olla, ettei meille koskaan selviä, mitä loppujen lopuksi on tapahtunut. On kuitenkin ironista toimittajalta (Ukkola) hyökätä asioista syvemmin kiinnostuneiden, eri näkökulmia esiin tuovien henkilöiden kimppuun leimaten heitä salaliittoteoreetikko-sanalla, jos ei itse ole valmis tekemään työtään kunnolla ja ammattietiikan vaatimalla tavalla. Samaan aikaan kun valtamedia, Yle mukaan lukien, mustamaalaa ihmisiä ja vaihtoehtomedioita ja syyttää näitä väärien tietojen levittämisestä, se itse syyllistyy tuon tuosta uutisointiin, jossa todisteet puuttuvat tai jossa vääristellään tosiasioita. Toisin kuin valtamedia, vaihtoehtoiset mediat sentään pyrkivät tuomaan jonkinlaista todistusaineistoa väitteidensä tueksi.
Comet Ping Pong -pizzerian omistajan Instagram-julkaisu. ”Chickenlover” on seksuaalista slangia ja tarkoittaa miestä, joka tuntee viehtymystä poikalapsiin. (Palkki lisätty identiteetin häivyttämiseksi.)
Valtamediassa ollaan todellakin totuttu levittämään uutisia, joiden totuudenmukaisuus on hataralla pohjalla ja todisteet puuttuvat. Usein törmää uutisointiin, joissa olettamuksilla ja uskomuksilla on iso rooli. Tällaisia esimerkkejä löytyy paljon, kuten surullisen kuuluisat Irakin joukkotuhoaseet. Me kaikki varmasti tiedämme ja muistamme seuraukset kritiikittä levitetyistä joukkotuhoaseväitteistä. Eikö tuollainen uutisointi ja ihmisten pelottelu sitten ole salaliittoteorian levittelyä, ilman minkäännäköistä faktapohjaa?
Comet Ping Pongin, ”koko perheen pitserian”, seinätaidetta. Taiteilija: Arrington de Dionyso
Toisen esimerkin tarjoaa äskettäinen uutisointi, että Venäjä suoritti kyberhyökkäyksen Vermontin osavaltiossa sijaitsevaan sähköverkkoyhtiöön. Todisteet puuttuvat, mutta pelkät olettamukset ja epäilyt riittävät ”laadukkaaseen” journalismiin. Aivan kuin todistamisen velvollisuus ja taakka olisi ainoastaan vaihtoehtomedioiden harteilla! Tällainen tapa hoitaa toimittajan työtä ja kirjoittaa asioista on väärin niin suomalaisia kuin koko maailmaa kohtaan.
Lopettakaa ihmisten tahallinen harhaanjohtaminen ja tehkää työnne, kiitos.


Samu Seppälä on Vantaalla asuva, maailmaa avoimin silmin tutkiva kansalainen.
Kuvien valinta: toimitus