lauantai 30. toukokuuta 2015

Alueellinen sotavalmius: Miksei Suomi keskeytä provosoivaa Nato-harjoitusta?

Naton Arctic Challenge käynnistyi ja aiheutti välittömästi vakavan alueellisen turvallisuustilanteen heikentymisen. Venäjä vastasi Naton toimiin laajalla sotavalmiudella. Miksei provosoivaa Nato-harjoitusta keskeytetä, vai onko kansallisen uhkatilanteen lietsonta Naton sotilastoimien tavoitteena?
Pääkirjoitus: Janus Putkonen
26.5.2015, Verkkomedia.org

Alueellinen sotavalmius: Miksei Suomi keskeytä provosoivaa Nato-harjoitusta?
Maanantaina käynnistynyt Naton ilmavoimien suuri ilmasotaharjoitus Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa on esitelty suomalaisille mm. "hyvänä mahdollisuutena kehittää kansainvälistä ilmavoimien yhteistoimintakykyä". Arctic Challenge on mainostettu "turvallisuutta tuovana" sotilastoimena, mutta jo ensimmäisestä harjoituspäivästä lähtien oli selvää, että päinvastoin on käynyt ja kansallinen turvallisuustilanne on vakavasti heikentynyt Nato-harjoituksen seurauksena.
Venäjä näkee suuren Naton ilmasotaharjoituksen strategisen Murmanskin läheisyydessä kansallisena uhkana ja pian harjoituksen alkamisen jälkeen Venäjän ilmapuolustus määrättiin ennalta varoittamatta sotavalmiuteen laajalla alueella. Tänään tiistaina saimme kuulla, että Suomen rajan vastainen Arktinen prikaati on saanut valmiushälytyksen ja Venäjä toimittaa pohjoiselle alueelle myös uusimmilla Armata-taisteluvaunuilla varustetun taisteluosaston. 
Naton ilmavoimat ovat siis tulleet ilmatilaamme aiheuttaen Suomelle ja koko lähialueelle vaaratilanteen sekä uhkaavat turvallisuuspoliittiset jännitteet. Kysymykseni on akuutti:
 
Miksei Venäjän sotavalmiuteen saakka provosoinutta Naton harjoitusta keskeytetä ja miksei Suomen hallitus ole ryhtynyt pikaisiin toimiin alueellisen rauhan ja vakauden säilyttämiseksi? 

Arctic Challenge: "Harjoituksen tavoitteena on kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä monikansallisissa ilmaoperaatioissa", kertoi Puolustusvoimat.

Kaikella järjellä ajateltuna Nato-harjoituksen keskeytyttäminen olisi pitänyt tapahtua heti maanantaina, koska Naton harjoitus ei vastaa tavoitettaan ja se vaarantaa Suomen kansallisen turvallisuuden, josta maamme hallitus ja sotilasjohto ovat ensisijaisesti vastuussa.

Jos Suomen valtiojohto on haluton keskeyttämään kansalaisten turvallisuuden vaarantavaa Nato-harjoitusta, meidän on kysyttävä heiltä vakavasti, että onko maamme turvallisuuden heikentäminen todellinen tavoite ja miksi tätä Venäjän vastaista provosointia harjoitetaan?
Me emme voi syyttää Venäjää siitä, että se näkee Naton voimakeskityksen rajoillaan uhkaavana ja käynnistää vastatoimia omalla alueellaan, mutta me voimme suuresti ihmetellä sitä, että miksi maamme valtiojohto sallii vastakkainasettelun tapahtua ja antaa siihen alueemme Naton käytettäväksi.
Siis ovatko Nato-harjoituksen johtajat ja suunnittelijat nyt tyytyväisiä siitä, että jo pienestäkin virheestä, virhearvioista tai kenties jopa harjoituksen ohjelmaan ujutetusta tarkoituksellisesta lisäprovokaatiosta Suomi saattaa joutua minä hetkenä tahansa keskelle vakavaa konfliktia?
Muitutettakoon nyt, että Suomen ja Venäjän välinen Naapuruussopimus velvoittaa Suomen konsultoimaan Moskovaa alueellamme tapahtuvista turvallisuuteen liittyvistä asioista. Jos Venäjän kanssa olisi noudatettu valtiosopimusta, Moskova tietäisi käynnistyneen Nato-harjoituksen toimet eikä sotavalmiuteen Suomen vastaisella rajalla olisi varmasti aihetta. Kaikesta päätellen Suomi on rikkonut jälleen ja varsin räikeästi omaa valtiosopimustaan.
Vetoan - Suomen valtiojohto ja puolustusvoimien komentajat! Keskeyttäkää välittömästi maamme ja kansamme tulevaisuuden vaarantava Nato-harjoitus ainakin Suomen alueella. Konsultoikaa Venäjän johtoa sotilaallisista toimista ja työskennelkää alueellisten jännitteiden liennyttämiseksi. Se on teidän velvollisuutenne, vai onko tarkoituksenanne tosiaan virka-asemaanne käyttäen saada aikaan tuhoisa uhkatilanne ja mahdollinen sota Venäjää vastaan?

janus.putkonen@verkkomedia.org

Suosittelen:
Lue myös:

Suomen geopoliittinen paitsio: Lännen Pohjoinen rintama kohti Venäjää

Paitsio on joukkuepeleissä (Länsi vs. Venäjä) esiintyvä tilanne, jossa joku (Suomi) hyökkäävän joukkueen (Nato) pelaajista on sääntöjen vastaisesti sijoittunut liian lähelle vastustajan (Venäjän) päätyrajaa. Suomen geopoliitiinen asema on vaarallinen: Shakkilaudalla teesiä vasten puskettu antiteesi. 
Pääkirjoitus: Janus Putkonen, päätoimittaja
30.4.2015. Verkkomedia.org

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti