perjantai 19. kesäkuuta 2015

Venäjä syyttää Yhdysvaltoja ja Natoa NPT-ydinkieltosopimuksen rikkomisesta

Venäjä on tuominnut Yhdysvallat ja sen Nato-liittolaiset ydinsulkusopimuksen (Non-Profileration Treaty, NPT) rikkomisesta niiden laatiessa ja toteuttaessa suunnitelmia ydinaseiden sijoittamiseksi Eurooppaan.
Lähde: PressTV
Toimittaja: Heikki Sipilä
13.6.2015, Verkkomedia.org

Venäjä syyttää Yhdysvaltoja ja Natoa NPT-ydinkieltosopimuksen rikkomisesta 
"Yhdysvaltojen ja sen Nato-liittolaisten yhteiset (sic) ydinasehankkeet ovat vakava sopimusrikkomus", sanoi Venäjän ulkoministeriö torstaina antamassaan julkilausumassa.
Julkilausumassa vaadittiin Yhdysvaltoja myös palauttamaan ydinaseet omalle maaperälleen ja siirtämään pois ulkomailla olevat ydinkärjet sekä purkamaan teknologian, joka mahdollistaa ydinaseiden käytön ulkomailla sekä pidättäytymään ydinaseharjoituksista.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi viime huhtikuussa, että Washington rikkoo ydinsulkusopimusta sijoittaessaan ydinaseita Belgiaan, Italiaan, Turkkiin, Saksaan ja Alankomaihin.
Myös Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Aleksander Lukashevitsh on kehottanut Yhdysvaltoja Naton jäsenenä siirtämään ydinaseet pois Euroopasta ja korosti, että niiden sijoittaminen tälle mantereelle rikkoo ydinsulkusopimusta.
"Olemme toistuvasti kiinnittäneet Naton huomiota siihen, että tällaiset toimet ovat suoraan vastoin NPT-sopimuksen henkeä ja kirjainta", hän sanoi 24.3.2015.


Asia nostettiin esille päivä sen jälkeen kun Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki oli väittänyt, että Yhdysvaltain ydinaseiden sijoittaminen Nato-liittolaismaiden alueille on sopusoinnussa NPT-sopimuksen kanssa.
"NPT-sopimuksen 1. artiklan mukaan mikään maa ei saa siirtää ydinaseitaan muiden maiden alueille ja 2. artikla kieltää ei-ydinasevaltioita hankkimasta ydinaseosaamista", totesi Lukashevitsh ja lisäsi, että Yhdysvaltain Eurooppaan sijoittamat ydinaseet loukkaavat NPT-sopimusta.
Washingtonin ja Moskovan väliset suhteet ovat huonontuneet viime aikoina Ukrainan tilanteen vuoksi. Yhdysvallat ja Nato syyttävät Kremliä tuen antamisesta Donbassin aluejoukoille. Venäjä kiistää väitteet kategorisesti ja sanoo, että syy alueen levottomuuksien kiihtymiseen on Naton läsnäolo lähellä Venäjän rajoja.

 Press TV / KOMINFORM

Lue myös:

Venäjä varoittaa Yhdysvaltoja ydinohjusten sijoittamisesta Eurooppaan

Toimitus @ 13.6.2015 19:32

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Russia slams US, NATO allies for violating NPT
Russia has censured the United States and its NATO allies for "violating" the Non-Proliferation Treaty (NPT) by conducting nuclear planning and missions.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti