perjantai 19. kesäkuuta 2015

Bolivian presidentti arvosteli kovin sanoin USA:n sotilasvallankaappauspolitiikkaa

Bolivian presidentti Evo Morales on arvostellut ankarasti Yhdysvaltoja ja sanonut Washingtonin tukeutuvan ulkopolitiikassaan edelleen sotilasvallankaappauksiin ja diktatuureihin pakottaessaan muille maille ja kansoille omaa tahtoaan.
Lähde: PressTV
Toimittaja: Heikki Sipilä
19.6.2015, Verkkomedia.org

Bolivian presidentti arvosteli kovin sanoin USA:n sotilasvallankaappauspolitiikkaa 
Morales sanoi, että Bolivia tulee toimeen paljon paremmin estettyään kaiken Washingtonin puuttumisen asioihinsa. Hän sanoi sunnuntaina Washingtonin nykyisen politiikan olevan luonteeltaan sotilaallista laajentumispolitiikkaa ja totesi, että Yhdysvallat käyttää edelleen vallankaappaus- ja sotilasdiktatuuritaktiikkaa ajaessaan omia geopoliittisia etujaan.
Morales puhui asiasta espanjankieliselle Russia Today -kanavalle Brysselissä antamassaan haastattelussa. Hän osallistui Brysselissä pidettyyn EU-CELAC huippukokoukseen yhdessä Euroopan, Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden johtajien kanssa.
"Latinalaisessa Amerikassa menee aivan hyvin", korosti Morales ja totesi Bolivian suotuisan taloudellisen kehityksen johtuvan siitä, että maa on saavuttanut poliittisen itsenäisyyden. "Yhdysvallat ei enää ohjaile maatamme suurlähetystönsä kautta eikä tee päätöksiä meidän puolestamme."


Hän arvosteli myös Yhdysvalloissa toimivaa Kansainvälistä valuuttarahastoa (IMF) ja sen kansoille lainaohjelmiensa kautta sanelemaa talouspolitiikkaa ja korosti, että Bolivia ei enää salli rahaston määrätä omaa talouspolitiikkaansa.
 
"IMF ei tee maatamme koskevia taloudellisia päätöksiä", hän painotti. Morales kehotti myös Euroopan maita pyrkimään eroon Yhdysvaltojen poliittisesta ylivallasta sekä IMF:n sanelupolitiikasta.

"Haluaisin liittolaisuutta Euroopan kanssa siten, että voimme kaikki vapauttaa itsemme Yhdysvaltain imperialistisesta valta-asemasta ja Washingtonin uuskolonialistisesta mentaliteetista", sanoi Morales ja kehotti Eurooppaa pyrkimään eroon Yhdysvaltain poliittisesta vaikutusvallasta ja Kansainvälisen valuuttarahaston sanelupolitiikasta.
Bolivian presidentti sanoi haastattelussa myös olevansa hyvin pahoillaan siitä, että muutamat maat jatkavat alistettuina elämistä sen sijaan että vapauttaisivat itsensä pohjoisamerikkalaisen imperiumin kahleista.
Hän korosti haastattelussa lisäksi yhteiskunnallisen tasa-arvon merkitystä ja sanoi, että se on yhtä tärkeä asia kuin maailmanrauhaa ja kehotti Euroopan unionia kehittämään sosiaalisia ohjelmia köyhyyden torjumiseksi. Morales on aina kritisoinut Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa ja erityisesti Washingtonin Latinalaisen Amerikan maissa noudattamaa politiikkaa.
Yhdysvaltain suhteet Bolivian kanssa huonontuivat entisestään heinäkuussa 2013 Washingtonin pakotettua Evo Moralesia kuljettaneen matkustajakoneen laskeutumaan Wieniin. Useat EU-maat sulkivat tuolloin tässä tarkoituksessa Washingtonin tahdon mukaisesti ilmatilansa Moskovasta saapuvalta koneelta sillä tekosyyllä, että sen väitettiin kuljettavan entistä NSA-agenttia, tietovuotajaEdward Snowdenia.
Bolivia syytti tuolloin Yhdysvaltoja presidentin lentokoneen laskeutumaan pakottamisesta. Morales uhkasi myös sulkea Yhdysvaltain La Pazin suurlähetystön.

 Press TV/ KOMINFORM
Toimitus @ 19.6.2015 16:03

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Morales slams US imposition of policies through military coups, dictatorships
Bolivia’s President Evo Morales has blasted the US for still relying on military coups and dictatorships to impose its policies in the world, saying that his country is doing much better by cutting off Washington’s meddling.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti