keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

'Aggressiivisinta Kylmän sodan jälkeen' - Venäjä vastaa USA:n Itä-Euroopan aseistamiseen

Venäjän armeijan korkeimpaan johtoon kuuluva kenraali Juri Jakubov sanoi, ettei Venäjällä ole sitoumuksia, jotka rajoittaisivat sen asevoimien vahvuutta Lännen vastaisilla rajoilla mikäli USA toteuttaa raportoidun suunnitelmansa ja keskittää raskaita aseitaan Itä-Eurooppaan ja Baltiaan.
Lähde: RT News, NY Times, TASS
Toimittaja: Janus Putkonen
15.6.2015, Verkkomedia.org

'Aggressiivisinta Kylmän sodan jälkeen' - Venäjä vastaa USA:n Itä-Euroopan aseistamiseen 
"Tulee vastaavan kaltainen vastaus Moskosvasta", sanoi kenraali Jakubov. "Jos Amerikan raskaat aseet, ovat ne taisteluvaunuja, tykistöjärjestelmiä tai muita raskaita armeijan kalustoja, jotka keskitetään Itä-Eurooppaan ja Baltiaan, se on Pentagonin ja Naton aggressiivisin askel sitten Kylmän sodan päättymisen neljännesvuosisata sitten", hän jatkoi Interfax-uutisten mukaan.
Jakubovin kommentti kuullaan sen jälkeen kun New York Times raportoi lauantaina, että odotettavissa on huomattava toimi vastaamaan Venäjän aggressioon Euroopassa, jolla Pentagon varastoi taisteluvaunuja, jalkaväen taisteluajoneuvoja ja muita raskaita aseita noin 5 000 Yhdysvaltain sotilaalle useaan Baltian ja Itä-Euroopan maahan.
Sunnuntaina Puola ja Liettua sanoivat käyvänsä neuvotteluja Washingtonissa, jotta näihin maihin varastoitaisiin sotavälineistöä Yhdysvalloista.


"Venäjällä ei ole muuta mahdollisuutta kuin voimistaa sotilaallista potentiaaliaan läntisillä rajoillaan", venäläiskenraali sanoi ja tarkensi, että sotilaallinen keskittäminen vaikuttaisi taktisiin ryhmityksiin Valko-Venäjällä ja Kalingradin alueella. Nämä ovat Venäjän asema-alueita Euroopassa, jossa taktiset ohjusprikaatit tullaan varustamaan Iskandet-järjestelmillä.
Jakubov painotti, että Venäjä on kokonaan vetäytynyt konventionaalisia joukkoja koskevasta CFE-sopimuksesta, joka tarkoittaa, ettei Venäjän vastatoimille asejärjestelmiensä keskityksessä ole mitään laillisia esteitä Läntisellä sotilasalueella. Venäjä vetäytyi yksipuolisesti seuraamastaan CFE-sopimuksista lopullisesti maaliskuun 10. päivä 2015, koska Nato on jatkanut itälaajentumistaan.
Yhdysvaltojen ja Naton sotilaallinen keskittäminen Itä-Eurooppaan on vastoin Venäjä-Nato -sopimuksia, konka mukaan sotilasliitto ei saisi keskittää NATO-armeijaansa Itä-Euroopan uusiin jäsenmaihin. Tämän muistutti Aleksei Fenenko, joka on kansainvälisen turvallisuusinstituutin asiantuntija RIA Novostille.
Fenenkon mukaan Venäjä ei kykenisi vastaamaan kunnollisesti diplomatiallaan tähän Lännen aikomaan sotilaalliseen keskitykseen, joten odotettavissa on sotilaallinen vastaus Moskovasta. Hänen mukaansa odotettavissa on, että Venäjä kohdistaa ainakin lyhyen kantaman hyökkäysohjukset Naton kohteisiin Puolassa.
Puola odottaa jo lähitulevaisuudessa päätöksiä USA:n sotamateriaalin varikkojen perustamisesta alueelleen. Asiasta kertoi maan puolustusministeri Tomasz Siemoniak maanantaina. Hän kertoi asiasta käydyn keskusteluja USA:n puolustusministeri Ashton Carterin kanssa toukoon lopussa.
Puolan mukaan USA:n asejärjestelmien keskitykset eivät olisi sopimusten vastuisia ja hän vähätteli sitä, että kyseessä on vain prikaatin kalusto, joka jaetaan usean maan kanssa. Hän tosin odottaa, että toistaiseksi väliaikaiseksi kerrottu USA:n sotilaiden läsnäolo muuttuu vakituiseksi ja nykyisellään joukot ovay ainakin vuoden 2016 ajan Puolassa.
USA:n aikeet keskittää konventionaalisia asejärjestelmiä tulevat julkisuuteen vain viikko sen jälkeen kun Yhdysvaltojen kerrottiin suunnittelevan ohjusjärjestelmien keskityksiä Eurooppaan. USA:n aikeet tuomitsi erityisesti Kremlin tiedottaja Dmitry Peshkov, joka sanoi mahdollisten ydinaseiden keskityksen aiheuttavan luottamuspulan Lännen ja Moskovan välille.
USA käynnisti jo joulukuussa 2014 sotilaalliseen ratkaisuun pyrkivän Operaatio Atlanttisen Ratkaisun Venäjää vastaan, johon Nato sitoutui lähes välittömästi alkuvuoteen 2015 tultaessa. 


Lähteet:
Toimitus @ 15.6.2015 20:53

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
‘Most aggressive since Cold War’: Russia may beef up border if US arms stationed in E. Europe
Russia has no binding obligations limiting its armed forces in its western region, which means if the US deploys heavy weapons in Eastern Europe and the Baltic States, there will be an equivalent response from Moscow, Russia’s top general said.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti