torstai 11. kesäkuuta 2015

Israel pommittaa Gazaa: Palestiinalaiset sanovat ISIS-terroristien provosoivan sotaa

Israelin ilmavoimat ovat jälleen iskeneet Gazan alueelle ja viimeksi tänään sunnuntaina. Israel syyttää Palestiinan Hamas-järjestöä raketti-iskuista Israeliin, mutta alueen palestiinalaiset kiistävät osallisuutensa ja sanovat ISIS-terroristijärjestön salafistien provosoivan alueellista sotaa.
Lähteet: RT, PressTV
Toimittaja: Janus Putkonen
7.6.2015, Verkkomedia.org

Israel pommittaa Gazaa: Palestiinalaiset sanovat ISIS-terroristien provosoivan sotaa
Israel on jatkanut pommitusiskujaan saarretulle Gazan kaistalle ja sulkenut kaikki Gazaan johtavat rajanylityspaikat suljettaviksi. Israel on syyttänyt aluetta hallitsevaa Hamas-järjestöä raketti-iskuista Ashkeloniin, mutta palestiinalaiset sanovat, että ISIS-terrorismiin kytköksissä oleva ryhmittymä yrittää lietsoa sotaa.
Israelin armeijan tiedottaja sanoi Israelin iskeneen useisiin "terrori-infrastruktuurin kohteisiin" pohjoisella Gazan kaistalla. Tämän sanottiin olevan suora vasaus rakettiin, joka oli ammuttu lauantaina Gazasta, ja joka räjähti Ahkelonin alueen ulkopuolella aiheuttamatta vahinkoa.
Kyseessä on lyhyen ajan sisällä toinen kerta kun Israel suorittaa pommituksia Gazaan perustellen niitä yksittäisten rakettien laukaisuilla. Edellisen kerran näin tapahtui viime torstaina. Molemmilla kerroilla radikaaliryhmittymä Omar-prikaati, joka on salafistiryhmä ja ilmoittanut yhteytensä ISIS-terroristijärjestöön, on ottanut vastuulleen ammutut raketit.
Hamas syyttää salafisti-terroristeja pyrkimyksestä sytyttää uusi ja suuri alueellinen konflikti alueella tavoitteena valta-aseman kaappaminen. Hamasin kerrotaan ryhtyneen vastatoimiin ja metsästäneen sekä tappanneen Omar-ryhmittymän johtajan. Twitter-sivullaan prikaati ilmoitti viimeisten iskujen olevan protesti sen jihadistitaistelijoiden pidätyksiä vastaan, jotka Hamasin viranomaiset ovat suorittaneet.
Israel pommittaa Gazan kaistaa ottamatta huomioon sitä kuka mahdollisesti on iskujen takana ja ilmavoimat pommittaa aluetta kollektiivisen rankaisemisen perusteella, kuten myös raja-asemien sulkeminen osoittaa. Puolustusministeri Moshe Ya'alon sanoi, että "vaikka ampujat viime yönä olivat jihadisti-ryhmistä jotka kapinoivat Hamasia vastaan ampumalla meitä, me pidämme Hamasia vastuullisena kaikesta mitä Gazan alueella tapahtuu".
Ya'alon antoi sunnuntaina käskyn sulkea ainot kaksi rajanylistyspaikkaa Israelin ja Gazan välillä. Määräyksen mukaan ainoastaan humanitaarisen avun annetaan kulkea asemien kautta kunnes toisin määrätään. Kolme muuta rajanylityspaikkaa ovat olleet jo pitkään suljettuina.


Hizbollah varoitti Israelia hyökkäämästä Libanoniin
Libanonin vastarintaliike Hizbollahin johtaja Seyyed Hassan Nasrallah varoitti Israelia ryhtymästä mahdollisiin sotilaallisiin iskuihin Libanonia vastaan. Nasrallah sanoi perjantaina televisioidussa puheessaan, että Israelin hallinnonn ei tulisi ajatella, että Hizbollah olisi menettänyt toimintakykyään Syyriassa käynnissä olevien operaatioiden takia ja vakuutti, että voimakas vastaus odottaa Israelia mikäli se hyökkää Libanoniin.
Hizbollahin johtaja sanoi, että huolimatta vastarintaliikkeeseen kohdistetusta propagandasta, se on saavuttanut monia menestyksiä operaatioissa Qalamounin alueella Syyriassa, joka sijaitsee maiden rajalla. Hänen mukaansa Hizbollahin taistelijat ovat vapauttaneet monia alueita takfiri-terroristien, kuten al-Nusra rintaman käsistä raja-alueella.
Nasrallahin mukaan Hizbollah ja Syyrian armeija ovat nyt päältävastaajia tilanteessa Qalamounin alueella, jolla on suuri alueellinen strateginen merkitys. Hän sanoi taistelujen Arsalin kaupungin alueella jatkuvan, mutta Hizbollah ei aio marssia kaupunkiin sen vapauttamiseksi vaan vastuu siitä kuuluu Libanonin armeijalle.
Nasrallah kertoi ISIS-terroristiryhmän perustetun Irakissa ja levinneen sieltä Syyriaan. Hän sanoi sen olevan Yhdysvaltain, Saudi-Arabian ja Pakistanin tiedustelupalvelujen luomus. Toistuvasti on uutisoitu myös siitä, että Israel tekee läheistä yhteistyötä Syyriassa operoivien ISIS-terroristien kanssa.

Lähteet:

Lue myös:

Guardian-lehti tyrmäsi Yhdysvaltain kaksinaamaisen Lähi-idän politiikan

Toimitus @ 7.6.2015 23:13

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Israel hits Gaza with airstrikes, closes crossings after more rockets fired
Israeli jets struck several sites in northern Gaza on Sunday, as Israel blamed Hamas for launching a missile into Ashkelon and ordered all Gazan border crossings to be closed. The Palestinians say a pro-Islamic State group is trying to provoke a war.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti