perjantai 5. kesäkuuta 2015

Ukraina hyväksyi länsimaiset taistelujoukot alueelleen

Ukrainan parlamentti on tehnyt päätöksen, joka avaa Naton ja EU:n joukoille mahdollisuuden operoida aseistetusti alueella. Uusi laki on herättänyt jyrkkää arvostelua Venäjällä, koska lakia on vastoin Minskissä sovittua ja sen uskotaan ainostaan lisäävän ulkomaisia palkkasotilaita Kiovan joukoissa.
Lähteet: TASS
Toimittaja: Janus Putkonen
4.6.2015, Verkkomedia.org

Ukraina hyväksyi länsimaiset taistelujoukot alueelleen 
Ukrainan parlamentti Verkhovna Rada teki torstaina lakipäätöksen, joka sallii ulkomaisten aseistettujen joukkojen operoida alueellaan ja tukea "rauhaa ja turvallisuutta maassaan". Yhteensä 240 kansanedustajaa äänesti lain puolesta, joka myös riitti sen hyväksymiseen.
"Suorittamalla kansainvälistä operaatiota, joka tukee rauhaa ja turvallisuutta Ukrainassa, tällä taataan tehokas voimaan saattaminen asetuksille sen jälkeen kun kontaktiryhmää on konsultoitu", asetuksen perusteissa sanotaan.
Lain on tarkoitus luoda pohja rauhanturvaoperaatiolle Ukrainan alueella perustuen YK:n tai EU:n päätökseen osana maalle annettavaa apua. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoi aiemmin Ukrainalla olevan oikeus kääntyä YK:n turvallisuusneuvoston puoleen rauhanturvaajien keskittämiseksi pyrkiessään luomaan rauhaa alueelle.

South Front uutiskatsaus 4.6.2015: 

Venäjän Euraasian asioiden komitean johtaja maan parlamentissa Duumassa, Leonid Slutsky, kommentoi Ukrainan hyväksymää lakia jyrkästi sanoen, että se on vastoin Minskissä sovittua.
"Minsk-2 ei sisällä rauhanturvaajien osallistumista sovitellessa Ukrainan sisäistä konfliktia. Tämä laki voi ainoastaan lisätä kasvua kansainvälisille palkkasotilaille Kiovan joukoissa, joka puolestaa kasvattaa aluejoukkojen vastaista toimintaa ja konfliktin eskaloitumista edelleen", Slutsky sanoi.
Hänen mukaansa Ukrainan nykyiset viranomaiset ovat systemaattisesti lipsuneet Minskin sopimuksista sekä laillisesti että käytännön tasolla. "Nämä lipsumiset ovat manifestoituneet tykistöiskujen jatkumisena siviilien niskaan Donbassissa sekä Radan tekemissä päätöksissä", hän sanoi.
Samassa yhteydessä hän kommentoi presidentti Poroshenkon lausunnon parlamentin puheessa olleen epäluvaava, koska vallan hajauttamista ei tultaisi Ukrainassa hyväksymään. Slutskyn mukaan Poroshenkon lausunnot ovat julistavia ja osoittavat pyrkimyksen sotilaallisiin ratkaisuihin. "En ole kyllästynyt toistamaan, että Kiovan viranomaiset pelkäävät rauhaa enemmän kuin sotaa, josta korruptio ja nykyinen kaaos voidaan syyllistää", hän totesi.
South Frontin uutisen mukaan torstaina hyväksymällä lailla Ukraina sallii ulkomaisten joukkojen keskittää myös ydinaseita ja muita joukkotuhoaseita väliaikaisesti alueelleen.

Lähteet:
Toimitus @ 4.6.2015 21:06

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Russian lawmaker slams Ukraine's new law on admission of foreign troops
MOSCOW, June 4. /TASS/. The law on the admission of foreign troops to the territory of Ukraine, even by the UN or EU decision, contradicts the Minsk agreements, a Russian lawmaker said on Thursday.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti