maanantai 15. kesäkuuta 2015

Pietari sumussa

Pietarissa ei riemuita Mannerheimin paluusta

© Sputnik/ Aleksej Danitjev
POLITIIKKA
Saada lyhennetty URL
5871410
Kesäkuun 18. päivänä Pietarissa paljastetaan muistolaatta Carl Gustaf Mannerheimille. Venäjällä tämä uutinen on otettu vastaan ristiriitaisesti.
Muistolaattahankkeen takana on Venäjän sotahistoriallinen seura, jota johtaa kulttuuriministeri Vladimir Medinski.
Muistolaatta tulee Galernaja —kadulla olevan rakennuksen julkiseinään, jossa Mannerheimin aikana toimi Venäjän armeijan yleisesikunnan akatemia. Mannerheim osallistui rakennuksessa lyhyille valokuvaus- ja topografiakursseille, jonka jälkeen lähti pitkälle tutkimusmatkalle Aasiaan. Kaikkiaan Mannerheim palveli Venäjän armeijassa 30 vuotta (1887 — 1917).
Pietarissa kulttuuriministerin aloite on jo synnyttänyt vilkasta keskustelua. Huolimatta siitä, että sotahistoriallisen seuran jäsenet haluavat korostaa, että Mannerheim ei ollut ainoataan venäläinen upseeri, vaan myös venäläinen tiedustelija, niin useat muistavat aivan toisenlaisia sivuja upseerin elämänkerrasta. Sen ohella, että hän palveli Venäjän keisaria, hän osallistui toiseen maailmansotaan Hitlerin Saksan puolella ja nimenomaan hänen johdollaan, Suomen joukot osallistuivat Leningradin piiritykseen pohjois- puolelta.
Karjalankannaksen sotahistorian museon johtajan Bair Irintshejevin mukaan, Mannerheim, armeijan ylipäällikkönä oli vastuussa Suomen harjoittamasta miehityspolitiikasta Neuvosto-Karjalassa, vuosina 1941 — 1944 sekä 64 tuhannen venäläisen sotavangin kohtalosta, joista kuoli noin 19 tuhatta.
Kulttuuriministerin aloite ei ole saanut tukea myöskään nuorison keskuudessa. Venäjän kommunistisen puolueen nuorisojärjestö aikoo järjestää kesäkuun 18. päivän alla mielenosoituksia, Suomen marsalkka Mannerheimin muistolaatan paljastamista vastaan.
Siitä, miten päättyy venäläis-suomalaisten suhteiden lujittaminen tällä tavalla ja saako, ristiriitaisia tunteita herättävä suomalainen upseeri muistolaatan, voitte lukea Sputnik —uutistoimiston sivulta tulevalla viikolla.


Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/politiikka/20150613/164153.html#ixzz3d7y8Zjl4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti