perjantai 19. kesäkuuta 2015

Donetsk

Kuka hyötyy Ukrainan tilanteen tulehtumisesta?

© Sputnik/ Irina Gerashchenko
POLITIIKKA
Saada lyhennetty URL
34581
Taistelut Itä-Ukrainassa ovat jälleen kiihtyneet. Venäläinen Vzgljad-lehti pohtii, kuka hyötyy Ukrainan sodasta ja miksi.
Massiiviset taistelut alkoivat Donetskin alueella keskiviikon vastaisena yönä. Marjinkan taisteluun osallistui tuhansia sotilaita kummallakin puolella. Siinä käytettiin raskaita aseita, jotka piti vetää rintamalinjalta jo kauan sitten. Ukraina ja kapinalliset syyttävät toisiaan Minskin sopimuksen rikkomisesta.
Ukrainan ns. kontaktiryhmän neuvottelut ovat ajautuneet jumiin. Saksassa alkaa viikonloppuna G7-huippukokous, jossa Ukrainan kriisi on keskeisesti esillä. Hyötyykö kukaan tilanteen tulehtumisesta?
Minskin sopimus antoi rauhalle mahdollisuuden, mutta sitä ei ole käytetty. Donbass on valmis pysymään osana Ukrainaa, jos Ukraina luopuu Nato-pyrkimyksistään. Ukraina ei voi suostua siihen.
Sota on välttämätön. Konfliktin molemmat osapuolet ovat koko ajan taisteluvalmiudessa. Ne kuitenkin epäröivät, koska uuden sodan hinta olisi liian kallis.
Donetskin ja Luhanskin kapinalliset eivät hyökkää ensimmäisinä.
Ukraina omalta osaltaan ymmärtää, että massiivinen sota olisi itsemurha. Se hyökkää vain jos on syitä epäillä, että kapinalliset valmistelevat uutta hyökkäystä.
Mutta nyt G7-kokouksen edellä Ukraina saattaa järjestää provokaation. Ukrainan hallitus ei halua sotaa. Provokaation tarkoitus olisi syyttää Venäjää jälleen kerran aggressiosta. Pääministeri Arseni Jatsenjuk sanoi toivovansa, että G7-huippukokouksessa kansainvälinen yhteistyö antaa oikean ja riittävän vastauksen Venäjän aggressiolle.


Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/politiikka/20150604/141645.html#ixzz3dVufzEeA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti