tiistai 21. heinäkuuta 2015

Verkkomedia päättyy nykymuodossaan - Uutisissa ainakin viikon katko!

'Verkkomedia on haastanut Erkkomedian' tauotta jo yli neljän vuoden ajan. Olemme kulkeneet informaatiosodan etulinjaa vapaaehtoisvoimin, kertoen kansalaismediana suomalaisille sen mistä Lännen valtamedia vaikenee. Edessäni on mittavat järjestelyt, jonka seurauksena on pakollinen uutiskatko.
Pääkirjoitus: Janus Putkonen
7.7.2015, Verkkomedia.org

Verkkomedia päättyy nykymuodossaan - Uutisissa ainakin viikon katko!
Pian täysipainoisen uutisointimme alettua kesäkuussa 2011 ymmärsin, ettei päätoimittajuus ole vain tehtävä, vaan se on voimakas ja vaativa mielentila. Yli neljä vuotta Verkkomedian päätoimittajana on mennyt ilman lomaa, joten olen ollut uutistyön sujumisen kannalta vaadittavassa mielentilassakin siitä lähtien. Tämä työskentely on opettanut, ihastuttanut ja vihastuttanut jo valtavaa määrää suomalaisia.
Vapaaehtoistyössä meistä voi tulla korvaamattomia prosesseille, joten irtautuakseni hallitsevasta mielentilasta, minun on yksinkertaisesti keskeytettävä Verkkomedian tuottaminen. Hiljentymisemme tapahtuu nyt siksi, että minun on pakko vapauttaa koko työpanokseni uusien ja entistä vaativimpien mediatyön haasteiden takia sekä kohdatakseni samalla lähestyvän kokonaisvaltainen elämänmuutoksen, jonka uudelleen järjestelyt aiheuttavat.
Olen pahoillani, etten voi - myöhemmin hyvin ymmärrettävistä syistä - vielä vastata kaikkiin oleellisiin kysymyksiinne: Mitä, milloin, kuka, missä ja miksi! Voin siis vain ilmoittaa, että uutiskatko on nyt pakollinen, jotta jotain aivan uutta saa parhaan mahdollisen alkunsa.
Meillä ei siis ole, eikä ole ollut resursseja turvata toimintamme jatkuvuutta sellaista tilannetta ajatellen, etten jostain syystä kykenisi kantamaan vastuutani Verkkomedian uutistuotannosta päivästä toiseen. Meitä "salaisesta rahoituksesta" todisteetta syyttäneet kysykööt itseltään, että jos Verkkomedia olisi muuta kuin mitä olen siitä avoimesti kertonut, miksi se yhtäkkiä päättyy? Älkää siis etsikö salaliittoja sieltä missä valtaliitoista kerrotaan.
Toivottavasti ymmärrätte resurssoimattoman vapaaehtoistyön luonteen ja sen, ettei ikävä kyllä vaihtoehtoa nykytilaan ole tullut tarjolle. Pääomat rakastavat sille kuuliaista valtamediaansa.

"Suomen kansan renki" kiittää ja kumartaa!
Kuluneiden lähipäivien aikana olen tehnyt varsin suuria päätöksiä uusista ryhtymisistä ja määrittänyt suuntia, joita on kartoitettu suunnittelutyössä kevään ja alkukesän aikana. Koska useita seuraamusten hallintaan liittyviä kysymyksiä saa vastauksen vasta ajan kuluessa, tulee vielä uusiakin päätöksiä, jotka vaikuttavat myös Verkkomedian tulevaisuuteen. 
Työt riippumattoman uutismedian päätoimittajana tulevat osaltani jatkumaan. Vastuuni tulevat entisestään kasvamaan ja paljon uutta on luotava uudessa ympäristössä sekä uusin voimin. Vaikka hommani lisääntyvät, voin vilpittömästi sen kertoa, etten ole pyytänyt palkkaa itselleni. Rahasta en edelleenkään ryhtyisi, mutta toivottavasti muut prosessissa tulevat saamaan sen mitä heille luvataan. Jatkan siis edelleen valtamedian haastamista, mutta entistä laajemmassa mittakaavassa ja uusista asemista.
Verkkomedia tulee jatkamaan omaa loistamistaan Suomen vaihtoehtomedian majakkana edelleen yli 13 500 artikkelin uutispankillaan. Kunhan vain tiedän mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta, Verkkomedian uutistuotanto sopeutetaan osaksi mediatöitä ja yhteys suomalaiseen lukijakuntaan tullaan säilyttämään. Sen voin luvata jo tässä vaiheessa, ettei tämä ole mikään hyvästely. Viikon kuluttua olen itsekin jo viisaampi siitä miten jatketaan. 
Mutta käy nyt miten hyvänsä, yksi meille ja Verkkomedian ystäville merkittävä aikakausi päättyi tänään 7.7. - minulle se seuraava alkaa heti huomenna. Mihinkään lomailuun ei sole aikaa ja valmistelut uuteen ovat mittavia, vaatien koko keskittymiseni, aikani ja huomioni. Jo parissa päivässä on tapahduttava paljon, tuotettava myös jotain aivan uutta.
Eräs minulle tuntematon henkilö kuuli "muutoksen tuulista" Verkkomediassa facebook-sivullani ja vertasi minua lyhyen keskustelumme jälkeen maatalon piikana toimineeseen muoriinsa, josta pystyin vain nöyrästi häntä kiittämään - että olen ollut "Suomen kansalle hyvä renki". Se on minulle suuri kunnia. Siis voiko korkeampaa ylistystä työstään edes saada? :) "Pro Patria!"
Siispä, "Suomen Renki" kiittää Verkkomedian lukijoita, tukijoita, sisällöntuottajia ja ystäviäni - aivan jokaista, jotka ovat kulkeneet kanssamme eteenpäin pitkää ja opettavaista Verkkomedian uutismaratoonia valtamedian haastamiseksi, suomalaisten herättämiseksi ja itsenäisen Suomen puolesta. "Ensin tulee tieto, sitten tulee toiminta." Me olemme jakaneet valtavasti tietoa ja toivottavasti, aiheuttaneet runsaasti rakentavaa uutta toimintaa.
Noin viikon päästä kertoilen paremmin siitä mikä uutiskatkon aiheutti, kenties jo siitä miten töitä tullaan jatkamaan ja millaisessa ympäristössä. En lupaa kuitenkaan mitään sen enempää, joten toistaiseksi täältä Thaimaan kotitoimistosta eli "VM:n infosotakeskuksesta" - tähän!

Janus Putkonen

Verkkomedian perustaja ja päätoimittaja 
janus.putkonen@verkkomedia.org


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti