perjantai 17. heinäkuuta 2015

Kalashnikov rynnäkkökivääri

Venäjä hyökkää Skandinaviaan  joidenkin mielikuvituksissa

© Foto: Press service of the concern Kalashnikov / Boris Kirisenko
POHJOISMAAT
Saada lyhennetty URL
8512810
Yhdysvaltalaisen Center for European Policy Analysis -tutkimuskeskuksen järkyttävä raportti heräsi tänään kohua suomalaisessa ja ruotsalaisessa mediassa.
Keskuksen varajohtaja Edward Lucas kirjoittaa noin 30 000 venäläisen sotilaan harjoitelleen viime maaliskuussa Ahvenanmaan, Gotlannin, Bornholmin ja lisäksi myös Norjan pohjoisrannikon miehittämistä.
Siinä ei ole mitään uutta, sillä venäläisiä sulkellusveneitä, lentokoneita ja erikoisjoukkoja on Skandinaviassa ja Baltian maissa etsitty useaan kertaan kuluneen vuoden aikana. Kaikki tietävät, mihin päättyi ruotsalaisten järjestämä ujon sukellusveneen jahtaaminen. Kesäkuun alussa Expressen julkaisi uuden "todisteen" aggressiosta: Venäjä järjesti vastauksena Baltops-harjoituksiin omat äkilliset harjoitukset "vain 40 kilometrin päässä Suomen rajasta". Artikkelissa annettiin jopa linkki Zvezda-televisiokanavan videoon, josta voi katsoa kyseisiä harjoituksia. Siitä yllättyi eniten ruotsalaisia toimittajia pelästyttäneen dokumenttielokuvan tehnyt toimittaja Aleksei Jegorov. Elokuva tehtiin paljon ennen Naton Skandinaviassa järjestämiä harjoituksia, ja se kertoo oikeastaan uudesta Raptor-rajakutterista. Mutta kuten Venäjällä sanotaan, pelolla on suuret silmät.
Kaiken aloitti tänään Iltalehti, joka julkaisi aamulla ison artikkelin. Artikkelin yhteydessä on linkki siihen samaan videoon, joka järkytti pari viikkoa sitten Expresseniä.
"Viestikapulan" ovat ottaneet vastaan muutkin lehdet, ja pelkoa lietsotaan entisestään. "Tämä ei ole ok", Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi vakavasti tarkoittaen Gotlannin miehittämisen harjoittelua. Siellä alkaa sunnuntaina Almedalsveckan-keskustelutapahtuma, jossa voi arvioida uuden punavihreän hallituksen ensimmäisen vuoden toimintaa. Johtopäätökset ovat melko surullisia. Sisäisten ongelmien ratkaisemiseen ei ulkopuolisen vihollisen uhatessa kuitenkaan riitä aikaa. "Vihollinen" ei tosiaan edes tiedä, että voi lähiaikoina miehittää koko Skandinavian.
Center for European Policy Analysisin tekemän arvion mukaan Skandinavian lisäksi uhattuina ovat myös Puola ja Baltian maat. Toisaalta silloin Venäjä joutuisi "vetämään Ukrainasta 15-20 tuhatta sotilasta".
Väite, että 15-20 tuhatta ihmistä pystyy valloittamaan puolet Euroopasta, on jopa imarteleva. On kuitenkin olemassa yksi tärkeä kysymys: mitä varten?
Ruotsalaisen Yhteiskunta, mielipide ja media —instituutin toteuttaman tutkimuksen tulosten mukaan neljä viidestä ruotsalaisesta pelkää Venäjää. Toisaalta voimia näyttelevät Naton tukemina lähinnä Pohjoismaat itse. Skandinaviassa järjestettiin ainoastaan touko-kesäkuussa muutama sotaharjoitus. Ruotsi ja Suomi eivät ole Nato-maita, mutta kuvitellut uhat työntävät niitä vähitellen kohti jäsenyyttä. Se, olisiko Nato-jäsenyys hyödyllistä, on kuitenkin epäselvä.


Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/pohjoismaat/20150625/192008.html#ixzz3g9L68OZS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti