keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Suomen presidentti Sauli Niinistö Etyjin kokouksessa Helsingissä

Helsingissä hyväksyttiin Venäjän vastainen päätöslauselma

© REUTERS/ Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva
ULKOMAAT
Saada lyhennetty URL
14142
Ranska, Sveitsi ja Armenia pidättäytyivät äänestämästä, perustellen tätä sillä, että Venäjän valtuuskunta puuttui tapaamisesta.
Etyjin parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi Venäjän vastaisen päätöslauselman. Siinä tuomittiin mm. Venäjän toiminta Ukrainassa.
Päätöslauselman puolesta äänesti 96 kokousedustajaa ja seitsemän oli vastaan, 32 pidättäytyi äänestyksestä. Nyt siitä tulee osa Helsingin asiakirjaa, joka hyväksytään Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen päätöskokouksessa torstaina.
Ranska, Sveitsi ja Armenia pidättäytyivät äänestämästä, perustellen tätä sillä, että Venäjän valtuuskunta puuttui tapaamisesta.
Tilanteesta tehtävän päätösten on perututtava dialogiin, mutta tätä varten tarvitaan molemmat osapuolet", — sanoi Ranskan valtuuskunnan jäsen, Alain Neri. "Haluaisimme, että kokouksen päätösjulistuksessa olisi selvästi sanottu, että kieltäydyimme äänestämästä, osittamalla syyn siihen.
Aiemmin Etyjin kokouksessa, kesäkuun 6. päivänä, Venäjän vastainen päätöslauselma synnytti kiivaita keskusteluja.
Armenian valtuuskunnan johtaja Artashes Geghamjan, ehdotti, ettei tässä kokouksessa keskusteltaisi lainkaan Venäjää koskevista kysymyksistä, koska paikalta puuttuu Venäjän valtuuskunta.
Ukrainan valtuuskunnan jäsen Nestor Shufrich puolestaan arvosteli Ukrainan hallintoa. " Ukrainan hallinnon taholta ei ole otettu ainoatakaan askelta, Minskin sopimusten toteuttamiseksi", — hän ilmoitti. Hänen mukaansa, mitkään Kiovan hallinnon toimet, eivät heijastele sopimuksissa olevia perusperiaatteita.
Ranskan valtuuskunnan johtajan Michel Voisin esiintyminen aiheutti tuomitsevia huudahduksia, kun hän pyysi Yhdysvaltoja olla sekaantumatta Euroopan asioihin ja kehotti paikalla olevia, olla kannattamatta kiistanalaista asiakirjaa.
Kuinka saatettiin estää sen maan edustajien saapuminen kokokseen, josta on kysymys päätöslauselmassa?" — kysyi Italian valtuuskunnan jäsen Paolo Romani. "Etsimmekö todella dialogia, toimimalla näin? Vai haluammeko epävakauttaa Euroopan?" — hän jatkoi. Hänen mukaansa pakotteet tulivat valtameren takaa ja Eurooppa hyväksyy ne passiivisesti. Hän huomautti, ettei EU —maat ole kiinnostuneita ainoastaan kaupallis-taloudellisista suhteista Venäjään, vaan myös sen hankkimasta kokemuksesta terrorismin vastaisessa taistelussa. Hänen sanojensa mukaan, Euroopan on oltava yhtenäinen ja Venäjän on oltava ryhmässä mukana.


Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20150708/222329.html#ixzz3fK9FziOx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti