torstai 9. heinäkuuta 2015

Etyj-skandaalikokous Helsingissä: USA:n ja Ranskan senaattorit sanasodassa

USA:n senaattori vaatii voimankäyttöä Venäjää vastaan Krimin takia, mutta Ranskan senaattori vaatii Yhdysvaltoja lopettamaan puuttumisensa Euroopan asioihin. Jos 40 vuotta sitten iloittiin Etyj:n 'Helsingin hengestä' ystävyyden tunnelmissa, Suomen skandaalikokous näyttäytyy tänään aggressioiden hengessä.
Toimittaja: Janus Putkonen
7.7.2015, Verkkomedia.org

Etyj-skandaalikokous Helsingissä: USA:n ja Ranskan senaattorit sanasodassa
Etyj-kokoukseen Helsingissä osallistuva Yhdysvaltain senaattori Roger Wicker syytti Venäjää "alueellisen koskemattomuuden loukkauksesta Etyj:n jäsenmaassa" ja vaati voiman käyttöä, jolla hänen mukaansa estettäisiin "Venäjän aggressiot Ukrainaa vastaan", Wicker sanoi tiistaina.
Voice Of American haastattelussa senaattori kuvaili Krimin liittymistä takaisin Venäjän yhteyteen "Moskovan aggressiona" ja "voimakkaan valtion miehityksenä", jonka kohteena oli toinen maa, joka on jäsen Euroopan Turvallisuusjärjestössä.
"Voit esittää minkä tahansa selityksen, mutta kaikki ja kaikkialla maailmassa, molemin puolin ongelmaa, ymmärtävät, että tämä on aggressiivinen toimi... Joka pitää tuomita. Suoraan sanoen, minä uskon, että teidän voimaan pitää vastata voimalla", Missisipin republikaanisenaattori sanoi.
Venäjän ja Lännen väliset suhteet ovat heikentyneet nopeasti sen jälkeen kun Krimillä järjestettiin kansanäänestys ja Itä-Ukrainassa alkoi sisällissota. Länsi on syyttänyt Venäjää suorasta osallisuudesta molemmissa asioissa. Kreml on pitänyt kiinni kannastaan, että liittyminen Venäjän yhteyteen on niemimaan asukkaiden tahto ja konflikti Ukrainassa on maan sisäinen, eikä Moskovalla ole siinä osallisuutta.


Ranskan senaattori: "USA:n ja Kanadan lopetettava puuttuminen Euroopan asioihin"
Helsingin kokoukseen osallistunut ranskalaissenaattori Yves Posso du Borgo sanoi Sputnikin haastattelussa tiistaina, että Yhdysvaltojen pitää lopettaa puuttumisensa Euroopan asioihin. Senaattorin mukaan Ukrainan kriisi on sisäinen Euraasia-Euroopan alueen asia eikä Yhdysvaltojen tulisi puuttua konfliktiin.
"Minä kehotan Yhdysvaltoja lopettamaan puuttumisensa ja sotkeutumisensa Euroopan sisäisiin asioihin. Minulle, Eurooppa sisältää suuren Euraasian ja Venäjä mukaan lukien. Kriisi Ukrainassa on Euroopan asia enkä voi nähdä mitään virkaa Yhdysvalloilla siinä", Pozzo di Borgo sanopi.
Hän vaati sekä Yhdysvaltoja että Kanadaa lopettamaan puuttumisensa Ukrainan konfliktiin.
"Haluan amerikkalaisten lopettavan epävakauttamisen ja Minskin sopimuksen väheksymisen, joka saavutettiin Normandia-formaatilla. Amerikkalaiset yhdessä kanadalaisten kanssa, jotka työskentelevät Yhdysvalloille täytyy lopettaa puuttumisensa", hän painotti.

Mistä valtamedia vaikenee: South Front uutiskatsaus 7.7.2015:

Etyj: Natsijoukot kieltäytyvät tottelemasta Ukrainan armeijaa
Oikeistosektori sanoi Etyj:n edustajille Ukrainassa, ettei se tule alistumaan Ukrainan armeijan komentoon. Natsiryhmittymän militantit estivät konfliktialuetta tarkkailevien Etyj:n henkilökunnan työskentelyn Donbassissa, kertoivat tarkkailijat uudessa raportissaan.
Etyj:n tarkkailijoilta estettiin Oikeistosektorin militanttien toimesta pääsy Avdeevkaan, joka sijaitsee 15 kilometriä Donetskin pääkaupungista kun ryhmä oli matkalla JCCC-koordinaatioryhmän tarkkailupisteelle, jotka valvovat Minskin tulitaukoa.
Tarkkailijat SMM-operaatiossa vetosivat Ukrainan armeijan kenraaliin, joka johtaa JCCC-koordinaation Ukrainan osapuolta, mutta Oikeistosektori kieltäytyi tottelemasta kenraalin suoraa määräystä ja sanovat, että he tottelevat ainoastaan omia komentajiaan eivätkä he alistu Ukrainan armeijan komentoon.
Aiemmin kesäkuussa Oikeistosektori esti Etyj:n tarkkailijoita pääsyn kommunistipuolueen toimistoon sen jälkeen kun militantit olivat tehneet sinne hyökkäyksen. 
Etyj on vastikään heinäkuun alun aikana raportoinut mm. Kiovan joukkojen tykistötulesta siviilikohteisiin ja raskaiden aseiden keskityksistä Minskin sopimuksen vastaisesti Donbassin konfliktin etulinjoille. Päivittäisten Donbassin viranomaisten raporttien mukaan tulitaukorikkomukset ovat jatkuneet päivittäin kymmenillä välikohtauksilla ja lähes päivittäin uutisoidaan uusista siviiliuhreista, joista suurin osa tykistöiskuista siviilikohteisiin.
Luganskin viranomaiset antoivat viimeksi 3.7. varoituksen, että Kiovan joukot jatkavat hyökkäysvalmistelujaan alueensa rajoilla ja Kiovan pioneerijoukkojen on havaittu rakentavan ponttoonisiltoja Severny Donetsk -joen ylitse, joka on ilmeinen hyökkäysvalmistelu.

Janus Putkonen

Lähteet:

Lue myös:

Etyj-kokouksen skandaali vienyt loputkin presidentti Niinistön uskottavuudesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti