torstai 23. heinäkuuta 2015

ihmiset jonottavat pankkiautomaatille Kreikassa

Euroaluetta ei hajota Kreikka, vaan Ranska ja Italia

© REUTERS/ Stefanos Rapanis
ULKOMAAT
Saada lyhennetty URL
585170
Kreikan kriisi ja Euroopan keskuspankin (EKP) temppuilut salaavat euroalueen todellisen ongelman - Italian ja Ranskan taholta, Euroopan yllä riippuvan velkavyöryn uhkan, - kirjoittaa El Economista -verkkolehti.
Euroopan poliittisen ja taloudellisten ongelmien keskittäminen Kreikkaan on suuri virhe, kirjoittaa espanjalainen El Economista.
Kreikka on suhteellisen pieni maa, jossa asuu 10 miljoonaa ihmistä. Italia ja Ranska, joissa yhteensä asuu 126 miljoonaa ihmistä, muodostavat euroalueen vakaudelle, paljon suuremman vaaran.
Ensimmäisenä tällaisen näkemyksen esitti astraalilainen talouskysymysten asiantuntija, Financial Times —lehden kolumnisti Satyajit Das. Hän huomautti, että molemmille maille on luonteenomaista korkea työttömyys, köyhien määrän lisääntyminen sekä heikko talouden kasvu, velkaantuneisuuden samanaikaisesti lisääntyessä.
El Economista kirjoittaa, että Italian kokonaisvelka, ottaen mukaan liiketoiminnan, väestön ja valtion velat, muodostaa 259 prosenttia bruttokansantuotteesta. Ranskalla vastaava luku on 280 prosenttia bruttokansantuotteesta. Italian budjetin alijäämä on 3 prosenttia ja Ranskan 4,2 prosenttia. Osoittavaa on, ettei vuoden 1974 jälkeen Ranskan budjettia ole kertaakaan onnistuttu tasapainottaman tulojen ja menojen suhteen, — huomautetaan julkaisun kirjoituksessa.
Samaan aikaan, kun suurimmassa osassa euroalueen maista on havaittavissa työttömyyden tason laskua, niin näissä kahdessa maassa se kasvaa. Asiantuntijoiden mukaan, tämä merkitsee, että vanhoja työpaikkoja menetetään enemmin, kuin uusia syntyy. Niitä on vaikeaa muodostaa olemattoman talouskasvun olosuhteissa.
Tämän ohella ongelmat, jotka liittyvät liian korkeisiin palkkoihin, valtion sektorin hallitsevaan osuuteen taloudessa ja "hyvinvointivaltion"malliin, jota pidetään yllä ulkoisilla lainoilla — ovat luonteeltaan rakenteellisia. Yhteisen valuutan käyttöönotto huononsi entisestään Ranskan ja Italian tilannetta. Ne tuskin pystyvät selviytymään velkakriisistä ilman bruttokansatuotteen kasvua suhteessa velkojen määrään.
"Tietenkin, Kreikka oikeutetusti valloittanut taloudellisten julkaisujen etusivut. Mutta, energian hintojenlasku, sekä erittäin ekspansiivinen EKP:n politiikkaa ja muut finanssipolitiikan temput pitävät piilossa rahaliiton vielä ratkaisematta olevan pääongelman", — kirjoittaa Economista —verkkolehti.


Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20150629/200745.html#ixzz3gigVXeN0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti