torstai 22. lokakuuta 2015

Sairaalan tehdyssä iskussa loukkaantuneita Kunduzissa

USA:n kymmenen virheellistä ilmaiskua

© AFP 2015/ Wakil Kohsar
ULKOMAAT
Saada lyhennetty URL
1333110

Lokakuun kolmantena päivänä USA:n koneiden ilmaiskussa Afganistanissa, Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalaan Qunduzissa, kuoli 22 ihmistä. Yhdysvaltalaiset sotilaskomentajat myönsivät iskun, ja ilmoittivat, että se oli oikeutettu, koska sairaalan alueella saattoi olla talibanien komentokeskus.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun USA tekee ilmaisukuja siviilikohteisiin. The Intercept —lehti on laatinut luettelon yhdysvaltalaisten asevoimien virheistä, jotka ovat johtaneet uhreihin siviiliväestön keskuudessa.
Lasten elintarviketehdas Irakissa vuonna 1991.
Aavikkomyrsky —operaation aikana USA:n johtama liittouma teki iskun lasten elintarviketehtaaseen Bagdadin esikaupungissa sillä verukkeella, että sen alueella toimi muka bakteriologisten aseiden tuotantolaitos. Myöhemmin tutkimuksissa selvisi, että tehtaassa valmistettiin vain lasten elintarvikkeita.
Lääketehdas Sudanissa vuonna 1998.
Al Shifassa toimivaa tehdasta pidettiin paikkana, jossa tuotettiin kemiallisia aseita al-Qaidalle. Clintonin hallinto ei kuitenkaan esittänyt minkäänlaisia pitäviä todisteita siitä, että tehtaalla olisi ollut yhteyksiä terroristeihin. Tehdas tuotti 90 prosenttia Sudanin lääkkeiden tarpeesta. Lääkkeiden puutteen vuoksi kymmenet tuhannet ihmiset kuolivat malariaan, tuberkuloosiin ja muihin sairauksiin.
Isku junaa vastaan Serbiassa vuonna 1999.
Jugoslavian pommitusten aikana yhdysvaltalainen F-15 hävittäjä ampui kaksi ohjusta junaan, joka oli ylittämässä siltaa Grdelican lähellä. Iskussa kuoli 14 siviiliä. Nato julkaisi videon, jonka tarkoituksena oli todistaa, että juna liikkui liian nopeasti, eikä hävittäjän miehistöllä riittänyt aikaa reagoida. Saksalainen Frankfurter Rundschau —lehti myöhemmin selvitti, että junan liikettä oli videokuvassa nopeutettu kominkertaisesti.
Isku Serbian television ja radion rakennukseen vuonna 1999.
16 Serbian television työntekijää kuoli Naton pommituksissa kyseisenä vuonna Belgradissa. USA:n presidentti Bill Clinton ilmoitti, että tietoisesti tuki päätöstä iskun tekemisestä.
Isku Kiinan Belgradin suurlähetystöön vuonna 1999.
"Vahingossa" tapahtuneessa iskussa Kiinan Belgradin suurlähetystöön kuoli kolme lähetystön virkamiestä ja yli 20 loukkaantui. Virhettä selitettiin vanhentuneilla kartoilla, joita käytettiin tulituksen suuntaamisessa.
Punaisen Ristin rakennukset Kabulissa vuonna 2001.
Afganistanissa alkaneen hyökkäyksen alussa USA teki muutamia iskuja rakennuksiin, joissa oli Punaisen Ristin edustusto Kabulissa.
Al-Jazeer —televisioyhtiön toimisto Kabulissa vuonna 2001.
Muutama viikko Punaisen Ristiin tehtyjen iskujen jälkeen USA teki iskun Al-Jazeer —televisioyhtiön paikalliseen toimistoon, joka sijaitsi BBC —televisioyhtiön edustuston vieressä.
Al-Jazeer —televisioyhtiön toimisto Bagdadissa vuonna 2003.
USA:n vuonna 2003 aloittaman hyökkäyksen alussa Irakissa Yhdysvaltojen ilmavoimat pommittivat Al-Jazeer —televisioyhtiön toimistoa Bagdadissa.
"Palestiina" hotelli Bagdadissa vuonna 2003.
Samana päivänä yhdysvaltalainen panssarivaunu laukaisi ammuksen "Palestiina" hotellin 15. kerrokseen Bagdadissa. Iskussa kuoli Reutersin toimittaja ja espanjalaisen Telecinco —kanavan kuvaaja.


Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20151008/466766/usa-ilmaiskut-virheet.html#ixzz3pIeU1WgJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti