tiistai 6. kesäkuuta 2017

Pietarissa valmisteltiin Iranin liittymistä Euraasian unioniin



Iranilaiset ja Euraasian unionin (EEU) virkamiehet keskustelivat torstaina Pietarissa vapaakauppasopimuksesta, jolla voitaisiin edistää Iranin liittymistä Venäjän johtamaan Euraasian unioniin. 

Vapaakauppasopimuksen näkymiä tarkastelivat Venäjällä vieraileva Iranin viestintä- ja tietotekniikkaministeri Mahmoud Vaezin ja EEU:n kauppaministeri Veronika Nikishina. 

Asiaa Venäjän energiaministeri Aleksandr Novakin kanssa työstänyt Mahmoud Vaezin kertoi medialle, että hänen keskustelunsa Nikishinan kanssa on ollut suureksi avuksi Iranille prosessissa, joka tähtää maan integroitumiseen Euraasian unioniin. 

Hän sanoi, että nyt käytävät keskustelut ovat tärkeitä pyrkimyksille nopeuttaa Iranin liittymistä Euraasian unioniin ja lisäsi, että Teheran on omalta osaltaan valmis sopimukseen pääsemistä edellyttäviin joustoihin. 

Vaezi lisäsi, että EEU:n virkamiehet voitaisiin kutsua vierailulle Iraniin ja totesi, että maa on valmis julkaisemaan aikataulun seuraavalle Teheranissa käytävälle neuvottelukierrokselle. 

Hän kertoi, että Iran on jo laatinut luettelon kahdesta sadasta EEU:n kanssa käytävän kaupan kohteesta ja totesi, että lisää tuotteita voidaan vastaisuudessa sisällyttää luetteloon. 

Iranilaisvirkamies sanoi lisäksi, että Iran ja EEU voisivat ottaa käyttöön suosituimmuusjärjestelyn kolmeksi vuodeksi keskinäisen vapaakauppasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. 

Nikishina puolestaan sanoi, että EEU oli tyytyväinen Iranin kanssa käytyjen keskusteluiden edistymiseen. Hän toivoi, että Iranin kanssa laadittavan sopimuksen lopullinen teksti esitellään Iranin ja Venäjän presidenttien seuraavassa tapaamisessa. 

Euraasian talousunioni (EEU; ven. Евразийский экономический союз) on entisistä neuvostotasavalloista koostuva poliittinen ja taloudellinen liitto. Liiton jäsenmaita ovat Venäjä, Valko-Venäjä, Armenia, Kazakstan ja Kirgisia. Talousunionin taustalla on vv. 2001–2014 toiminut Euraasian talousyhteisö sekä Kazakstanin, Valko-Venäjän ja Venäjän muodostama tulliliitto (2010–2014). 

EEU:n tarkoituksena on taata tavaroiden, palvelujen, pääoman ja työntekijöiden vapaa liikkuvuus jäsenvaltioiden kesken. 

Tammikuun 1. päivänä 2015 toimintansa aloittanutta Euraasian unionia pidetään merkittävänä taloudellisena voimana, joka haastaa Euroopan unionin ja Yhdysvallat. 

Paina TV / Kominform 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti