keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Ruotsin kruunut

Ruotsin liittyminen Natoon: kuka maksaa?

© Fotolia/ Оlandsfokus
POHJOISMAAT
Saada lyhennetty URL
 09920

Ruotsi on menettänyt ensimmäisen sijan kansainvälisessä luokituksessa, joka koskee eläkeläisten korkeita elämäntason standarteja. Sitä paitsi Ruotsi on laskenut luokituksen kahdeksannelle sijalle.

Maailman suurin vakuutusyhtiö — saksalainen Allianz — on laittanut maden luokituksen, joissa on parasta olla eläkeläisenä. Aiemmin Ruotsi on aina ollut sellaisten luokitusten kärjessä, mutta nyt se joutui kahdeksannelle sijalle, ruotsalainen lehtiSvenska Dagbladet kertoo. Jens Magnusson, Ruotsin SEB-pankin ekonomisti, uskoo, että sellaisen laskun syy on valtion eläkkeiden suuruuden lasku. Tilanne voi tulla yhä huonommaksi.
Valtion eläke, joka on jo hyvin matala, voi laskea yhä enemmän. Tilanne tulee huonommaksi myös sen vuoksi, että henkilökohtaiset eläkesäästöt nyt peruutetaan. Se voi negatiivisesti vaikuttaa valtion eläkkeiden tasoon ja koskettaa niitä henkilöitä, jotka saavat matalia eläkekorotuksia työnantajalta, esimerkiksi naisia, jotka on ollut vajaatyöllistetty pitkään aikaan, Jens Magnusson sanoo.
Ei ainoastaan eläkeläisten hyvinvointi nyt kärsii Ruotsissa. Sveriges Radion mukaan nyt työnantajan pitää maksaa enemmän työskentelevästä nuorisosta. Sen vuoksi työn saaminen voi tulla ongelmalliseksi nuorisolle, ja monet yhtiöt, joissa nuoret työskentelevät, suljetaan.
Yhtä aikaa valtio sijoittaa suuria rahasummia puolustustoiminpiteisiin "Ruotsin pääviholliselta" — Venäjältä. Kyseessä ovat esimerkiksi mystisen sukellusveneen pitkäaikaiset etsinnät ja investointi "riittämättömän kehittyneeseen" puolustukseen.
On paljon mahdollista, että Ruotsin on kulutettava vielä miljooneja tulevaisuudessa, kertoo SvD. Ruotsalainen Keskustapuolue ja Kristillisdemokraatit ilmoittivat puolustuksen viimeisenä vaihtoehtona kuvitteelliselta viholliselta liittymisen Natoon. Siihen varmasti tarvitaan paljon aikaa ja paljon rahaa. Vaikka sitä vielä pohditaan, tuskin opiskelijat ja eläkeläiset ovat asiassa tärkeimmät tekijät.


Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/pohjoismaat/20150902/361263.html#ixzz3kehCUEJT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti