sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Poliisi kantaa Aylans Kurdin ruumista  Bodrumin kaupugin rannalla Turkissa

Kuolleen pojan isä: "Maailman on pysäytettävä tämä onnettomuus"

© AP Photo/ DHA
ULKOMAAT
Saada lyhennetty URL
 019451

Eilen kuvat hukkuneesta syyrialaispojasta, joka löydettiin turkkilaisen Bodrumin kaupungin rannalta, ilmestyivät joukkoviestimien sivuille ympäri maailmaa. Ne synnyttivät voimakaan tunnereaktion koko maailmassa.

Kolmevuotias Aylan Kurdi yhdessä vanhempiensa ja vanhemman veljensä Galibin kanssa olivat veneessä, joka kuljetti pakolaisia Turkista Kreikkaan. Perheestä eloon jäi ainoastaan isä, Abdullah Kurdi.
Hän suostui keskustelemaan Sputnik Turkin toimittajan kanssa ja kertoi tuon kauhistuttavan yön tapahtumista.
Kurdien perhe asui Damaskoksessa vuoteen 2012 asti. Sisällissodan alkamisen jälkeen, he muuttivat Kobanen kaupunkiin. Jonkin ajan kuluttua tästä Abdullah matkusti työhön Turkin puolelle, missä työskenteli rakennusmiehenä. Kun taistelijat hyökkäsivät Kobaneen, hän haki perheensä luokseen.
Abdullahin omaiset asuvat Euroopassa ja Kanadassa ja hän päätti pyrkiä heidän luokseen. Hän kertoi, että ymmärsi matkan vaarallisuuden, mutta luki monia kertomuksia siitä, miten pakolaiset pääsivät Eurooppaan. Näillä kertomuksilla oli onnellinen loppu ja hän toivoi, että myös hänen perheelleen onni hymyilisi.
"Löysin ihmisen, joka toimi pakolaisten matkojen järjestämisen parissa. Hän lähetti meidät Bodrumiin, erään ihmissalakuljettajan luokse. Hän vei meidät kallioiseen maastoon ja ilmoitti, että lähdemme matkalle täältä ja otti jokaisesta 1 200 dollaria. Joskus, puolenyön aikaan siirryimme veneeseen ja irrottauduimme rannikosta. Meidän lisäksemme veneessä oli 13 ihmistä. Jonkun ajan kuluttua merellä nousi voimakas aallokko. Meidän saattajamme hyppäsi veneestä ja ui rannalle. Aallot voimistuivat entisestään ja meidän veneemme kaatui aallokossa. Aloimme hädissämme huutaa. Yritin rauhoitella lapsiamme, etteivät he pelkäisi ja vakuutin että kaikki päättyy hyvin. Noin puolentunnin ajan onnistuin pitämään heitä pinnalla, mutta sitten voimani ehtyivät ja he vajosivat veteen. Kun onnistuin nostamaan heidät ylös, he molemmat olivat jo kuolleet.
Nyt yritän etsiä sitä salakuljettajaa, joka lupasi viedä meidät Kreikkaan. Haluan, että hän vastaisi perheeni kuolemasta."
Abdullah Kurdi poikineensa
Abdullah Kurdi poikineensa
Abdullah Kurdi aikoo palata Kobaneen, jotta voisi haudata perheensä kotimaahan.
" Elämässäni ei ole enää mitään, paitsi muistot kolmesta haudasta. Jään Kobaneen ja käyn joka päivä vaimoni ja poikieni haudoilla. Lapset olivat minulle kaikki. Rakastin heitä elämää enemmän. Päätin tästä matkasta, jotta he olisivat saaneet hyvän tulevaisuuden Euroopassa. Nyt en voi katsoa merelle, silmieni eteen ponnahtaa heti tuon kauhean yön tapahtumat…"
Kansainvälisen siirtolasijärjestön tietojen mukaan, yksistään vuonna 2015, Välimerellä on hukkunut 2 636 ihmistä, jotka yrittivät päästä Euroopan unionin rannikolle.
"Kaikkein eniten pyydän maailmalta, että löydettäisiin keino pysäyttää tämä onnettomuus ja tehtäisiin loppu viattomien ihmisten kuolemiselta. Minun lapseni hukkuivat, mutta muilla perheillä on myös lapsia, eikä saa sallia heidän menehtymistään. Maailman on pysäytettävä tämä onnettomuus", — sanoi Abdullah Kurdi.


Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20150904/367082.html#ixzz3kxwo3qL3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti