USA on voimaton liittolaisten siirtyessä Kiinan puolelle
Ranska, Saksa ja Italia, ovat valmiit, Britannian esimerkin mukaan harkitsemaan mahdollisuutta liittyä AIIB -pankkiin – yhteen Kiinan tärkeimpään geotaloudelliseen aloitteeseen, kirjoittaa The Diplomat.
Kun, Britannia ilmoitti suunnitelmistaan, Washington vastasi tiukaan sävyyn Lontoosta tulleisiin uutisiin. USA syytti Britanniaa Kiinan syliin heittäytymisestä. Se, ettei USA tervehdi aloitetta pankin perustamisesta, ja vastustaa kaikin tavoin projektin kehittämistä, oli selvää heti alusta lähtien.
Washingtonissa ollaan huolestuneita siitä, että uusi finanssi-instituutio, heikentää vastaavien länsimaisten laitosten, kuten Maailmanpankin ja Aasian kehityspankin, arvovaltaa. Vakuuttaessaan kumppaneitaan, että ne jäisivät kiinalaisen aloitteen ulkopuolelle, Barack Obaman hallinto käänsi alueellisen infrastruktuurin kysymyksen, oman asemansa testaamiseksi kansainvälisellä areenalla. Tällaisen lähestymistavan vuoksi, Washingtonia on pidettävä hävinneenä osapuolena.
Washingtonin asenne AIIB -pankkiin tulee esille, kansainvälisten suhteiden asiantuntijan Gideon Rachmanin kirjoittamassa artikkelissa Financial Times -lehdessä. Hän kutsui siinä pankin perustamista diplomaattiseksi tappioksi, jonka vuoksi USA esittäytyy ärtyisänä ja muista maista yksin jääneeksi.
Washingtonille ei jää hyväksyttävissä olevia vaihtoehtoja. Jos, USA ei halua liittyä pankkiin itse, niin se riskeeraa jäädä ulkopuoliseksi aloitteessa, jota suurin osa alueen toimijoista pitää myönteisenä hankkeena. Jos USA kuitenkin antaa tukensa Kiinan projektille, niin se viestittää siitä, ettei USA enää pysty pakottamaan politiikkansa liittolaisilleen, kirjoittaa The Diplomat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti