Krimin liittyminen Venäjään tuhosi USA:n sotilaalliset suunnitelmat
Krimin liittyminen Venäjään, riisti Länneltä kaikki toiveet perustaa merivoimien tukikohta niemimaalle, johon USA on pyrkinyt. Niemimaan liittäminen on myös horjuttanut Naton tavoitteita Itä-Euroopassa, kertovat ulkomaalaiset asiantuntijat Sputnik -radion haastattelussa.
Natolla oli suuri halu sada tukikohta Krimiltä, Sevastopolissa, koska tämä olisi heikentänyt voimakkaasti Venäjän asemaa Mustallamerellä. Amerikkalaisilla on ollut jo pitkään tavoitteita Krimillä, mutta nyt ne ovat vesittyneet, - arvioi britannialainen kansainvälisten suhteiden asiantuntija, Politics First -lehden päätoimittaja Marcus Papadopoulos.
Sevastopol, on yksi maailman tärkeimmistä tukikohdista. Naton tavoitteille Itä-Euroopassa on tuotettu paha isku, - sanoi Marcus Papadopoulos.
Kaikien, jotka ajattelevat, että Nato vapaaehtoisesti luopuu ajatuksesta muuttaa Sevastopol yhdysvaltalaiseksi merivoimien tukikohdaksi, on muistettava, että Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, Natossa on jo tapahtunut kaksi sen laajentamisen aaltoa, huolimatta siitä, että länsimaat antoivat lupauksen, ettei sotilasliittoa laajenneta, - huomauttaa serbialainen politiikantutkija Chronicles -lehden ulkopolitiikan osaton päätoimittaja Srdja Trifković.
Kirimin palaaminen Venäjän alueeksi, on hyvä esimerkki USA:n harjoittamasta kaksoisstandardin politiikasta, erittäin hyvin tämä tulee esille Serbian ja Kosovon kohdalla. 1990 -luvun lopulla, nimenomaan USA rikkoi kansainvälisiä lakeja ja YK:n toimintamekanismia, kun Kosovo irrotettiin Serbiasta ja tehtiin siitä itsenäinen valtio. Krimin tapauksessa, länsimaat eivät halunneet tunnustaa siellä järjestettyä kansanäänestystä demokraattiseksi, jopa huolimatta siitä, että 96 prosenttia niemimaan asukkaista kannatti sen tulosten pohjalta liittymistä Venäjään. Länsimaat ottivat tämän asenteen, koska Krimistä tuli kätevä instrumentti Venäjän painostamisessa.
Miten Krim liittyi Venäjään?
Krim ei tunnustanut Ukrainan uuden hallinnon laillisuutta ja järjesti kansanäänestyksen, vuoden 2014 maaliskuun 16. päivänä. Kansanäänestyksessä esitettiin kaksi kysymystä:Oletteko Krimin Venäjän liittämisen puolesta Venäjän kuuluvan subjektin oikeuksilla? VaiOletteko Krimin aseman puolesta osana Ukrainaa?
Äänestysprosentti oli 83,1 ja Venäjään liittymisen puolesta äänesti 96,77 prosenttia. Tätä koskeva sopimus allekirjoitettiin maaliskuun 18. päivänä ja myöhemmin se hyväksyttiin Venäjän duumassa ja liittoneuvostossa. Ne hyväksyivät myös uuden liittovaltion, perustuslain, kahden uuden alueellisen subjektin, Krimin tasavallan ja Sevastopolin kaupungin, muodostamisesta Venäjän yhteyteen. Presidentti Putin allekirjoitti molemmat asiakirjat. Putin on ilmoittanut myös, että kansanäänestyksen järjestäminen Krimillä vastasi kansainvälisen oikeuden sääntöjä ja YK:n peruskirjaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti