A-studio haastatteli CMI:n tutkijaa, irakilaissyntyistä Hussein al-Taee’ta 17.10.2016 Aleppon ja Mosulin tilanteista. Hänen analyysinsa Aleppon ja Mosulin tilanteiden erosta jäi kovin vajavaiseksi. Al-Taee totesi, että Irakin Mosulissa ”kaikki” ovat Isisiä vastaan, ja antoi ymmärtää, ettei asianlaita ole näin Syyrian Aleppossa.
Tilanteissa on toki eroja, mutta niihin vaikuttavat taustat jäivät pimentoon.
Yhdysvallat saavutti Irakissa tavoitteensa laittoman hyökkäyksensä 2003 tuloksena. Irakin aiempi hallitsija Saddam Hussein tapettiin, valtio saatiin kaaostilaan ja USA pystytti maahan kattavan sotilaallisen kontrollin. Tämä Yhdysvaltain sotilaallinen hallinta on elävää todellisuutta tänäänkin, eli USA saa tuoda Irakiin sotilaita ja aseita mielensä mukaan, ilman että Irakin heikko valtiojohto kykenisi asettumaan tässä poikkiteloin.
Terroristit Irakissa olivat tarpeeton ja hankala ilmiö, eikä Yhdysvallat enää tarvinnut niitä edes perusteluna sotilaalliselle läsnäololleen. Niistä oli muodostunut omaa islamilaista kalifaattia tavoitteleva Isis-järjestö, joka oli Syyriassa — Yhdysvaltain armeijan tiedusteluorganisaatio DIA:n (Defense Intelligence Agency) laatimassa, tiedonvapauslain nojalla julkisaadussa muistiossa hahmotellulla tavalla — käytettävissä maan hallinnon eristämiseen.1)
Syyriassa tilanne on kokonaan toinen kuin Irakissa. Siellä Yhdysvaltain tavoittelema hallituksen vaihto on vielä vaiheessa, ja terroristit — Isis siinä vahvimpana joukossa — sotivat Syyrian laillista hallitsijaa presidentti Bashar al-Assadia vastaan ja pyrkivät syrjäyttämään hänet Yhdysvaltain toiveiden mukaisesti. Syyriassa Isisiä vastaan taistelevat vain Syyrian hallituksen joukot ja niitä tukeva Venäjä sekä omia asuinreviirejään puolustavat kurdit.
Syyriassa ei olla siis lähelläkään Yhdysvaltain sotilaallista kontrollia maasta, toisin kuin Irakissa.
Syyriassa sekä USA että sen liittolaiset, Turkki etunenässä, pikemminkin avustavat sekä asetoimituksin että huoltotoimenpitein Isisin terroristeja. Retoriikassa tuki kohdistetaan tietenkin ns. maltillisiin kapinallisiin ja ollaan olevinaan Isisiä vastaan, mutta sellaisia maltillisia Syyriasta ei taida todellisuudessa juurikaan löytyä.
Yle esitti omia vinoutuneita näkemyksiään saman illan eli 17.10. TV1:n iltauutisissa. Mosulin osalta esitettiin uhkana se, että Isisin taistelijat käyttävät siviilejä ihmiskilpinään. Täsmälleen samaahan tapahtuu Syyrian Aleppossakin, mutta siitä ei Yle mainitse halaistua sanaa. Siellä Ylen mukaan Venäjä murhaa siviilejä ja pommittaa sairaaloita. Yhtäkään sairaalaa ei kyllä vahingossakaan nimetä, joten uutiset jäävät siltä osin tyhjän päälle.

Mihin tilanne sitten johtaa?

Itse ennakoin tilanteen kehittyvän Mosulissa siten, että Isisin taistelijoita ohjataan lempeätä väkivaltaa käyttämällä siirtymään uusille taistelualueille, eli lähinnä Syyriaan ja mahdollisesti Ukrainaan, Iraniin ja jopa Venäjälle. Toimeksianto säilyisi, mutta työpiste vaihtuisi. Tällainen Isisin taistelijoita lopulliselta tuholta säästävä toimintalinja saattaa säästää jopa alueen siviilejä enemmiltä kärsimyksiltä, jolloin voidaan hehkuttaa operaation onnistumista.
Lähikuukaudet saamme seurata Ylen välityksellä CNN:n (tai jonkin muun USA:n TV-kanavan) kuvaamaa Sodan Suurta Spektaakkelia, jossa urheat amerikkalaiset muun Vapaan Maailman sotajoukoilla vahvistettuna siirtävät itse luomiaan terroristijoukkoja uusiin työpisteisiin. Yhdysvaltain sodanjohdon ja länsimedian yhteistyö tulee olemaan jo monesti harjoiteltuun tapaan saumatonta.
Aina välillä Yle varmasti muistaa kertoa, että diktaattori al-Assadin johtama Syyrian armeija ja Venäjä murhaavat Aleppossa siviilejä eivätkä suinkaan sinne Irakista tuotuja terroristien lisävahvistuksia.
Yksi kiintoisa seurattava on tapettujen terroristien lukumäärä ja alkuperämaa. Yhdysvaltain ja liittolaistensa rekrytoimina ja aseistamina terroristit tunnetaan varmaankin nimeltä ja taustaltaan USA:n Lähi-idän sodanjohdossa tai vähintäänkin taistelijaryhmissä. Itse veikkaan, ettei tapetuista — enempää kuin ”pakkosiirretyistäkään” terroristeista — heru mitään tietoja. Suomen ja muiden kansalaisiaan terroristeiksi luovuttaneiden valtioiden tulisi olla tässä asiassa tiukkana tiedonsaannin suhteen.
Ja kuten on jo julkisesti spekuloitu, osa terroristeista kulkeutuu varmasti Eurooppaan ja Suomeenkin pitämään ansaittua lomaa sotimisen välillä.
USA:n suuntaaman ja kontrolloiman mediahuomion keskittäminen vain Mosuliin ja Aleppoon jättää kertomatta suuren kuvan, eli humanitaarisen hädän laajuuden Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä. Puhumattakaan siitä, että valtamedia kertoisi hädän aiheuttajan eli Yhdysvaltain liittolaisineen suorittaman asein tapahtuvan ”demokratisoinnin”. Venäjähän on vastannut siihen verraten myöhään turvautumalla länsimaiseen argumentointimalliin eli pommituksiin Syyriassa.
Itse en usko lainkaan, että Yhdysvallat lopettaisi terroristien käyttöä sijaistaistelijoina. Nyt se on vain karannut CIA:n ja muiden Yhdysvaltain operatiivisten yksiköiden käsistä, ja laaja kansainvälinen mielipide pakottaa USA:n korjausliikkeisiin.

Mikä on CMI:n rooli?

Mikä on sitten Martti Ahtisaaren perustaman CMI:n rooli tässä kaikessa? Oman missionsa CMI kuvaa näin:
”Crisis Management Initiative (CMI) on suomalainen konfliktinratkaisujärjestö, joka ehkäisee ja ratkaisee väkivaltaisia konflikteja epävirallisen neuvottelun ja vuoropuhelun avulla. Rauhannobelisti Martti Ahtisaari perusti järjestön presidenttikautensa jälkeen vuonna 2000. Nykyisin CMI on yksi maailman johtavista toimijoista alallaan.”
Käytännössä CMI:n toimintakohteita ovat vain alueet ja valtiot, joissa Yhdysvalloilla on vahva intressi:
”CMI:n ohjelma keskittyy konfliktinehkäisy ja -ratkaisutyöhön kolmella maantieteellisella alueella: Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä Euraasiassa, eli entisten neuvostotasavaltojen alueella.”
Presidentti Ahtisaaren toiminta presidenttikautensa jälkeen on ollut hyvin Nato- ja USA-sidonnaista.
Käytännössä esimerkiksi kiitetty Kosovon välitystyö toimi siten, että Ahtisaari kävi Naton pommitusten välillä kysymässä Jugoslavian presidentiltä Slobodan Milošević’ilta ”Joko uskotte vai pommitammeko lisää?” — Ja viimeinhän ne uskoivat.
Vasta aivan viime aikoina on saatu syvempää tietoa koko Kosovo-prosessista ja siihen liittyvistä toimijoista. Koko silloinen tilanne on asettumassa uuteen valoon.
Näin käynee aikanaan Syyrian, Irakin ja Ukrainankin osalta. Samaa historiallista jälkiselvitystyötä kaivataan muidenkin USA:n hallitustenvaihto-ohjelman kohteeksi joutuneiden valtioiden osalta.
CMI ei kykene tätä tietoa objektiivisesti tuottamaan. Se on lähinnä Naton ja Yhdysvaltain jälkisiivous- ja imagonkiillotusyksikkö, joka auttaa tarvittaessa niiden pyrkimyksiä reaaliaikaisestikin. Suomen valtio ei hyödy tästä toiminnasta, joka syventää Suomen alistamista USA:n vasallivaltioksi. Suomen valtion tuki CMI:lle tulisikin kokonaan poistaa.

Lähteitä

Bahmanpour, Hossein | Vastavalkea (7.7.2015): Ajatushautomo Brookings: Syyria miehitettävä ja pilkottava
https://vastavalkea.fi/2015/07/07/ajatushautomo-brookings-syyria-miehitettava-ja-pilkottava/
Bahmanpour, Hossein & Raiskila, Vesa | Vastavalkea (28.5.2015): USA:n tiedustelu näki Isisin välineenä Syyrian eristämiseen
https://vastavalkea.fi/2015/05/28/usan-tiedustelu-naki-isisin-valineena-syyrian-eristamiseen/
Söyring, Riikka | Vastavalkea (19.4.2016): Aseita Syyrian kapinallisille
https://vastavalkea.fi/2016/04/19/aseita-syyrian-kapinallisille/
Söyring, Riikka | Vastavalkea (16.2.2016): USA:n liittolaiset kukistamassa CIA:n aseistamia ryhmiä
https://vastavalkea.fi/2016/02/13/usan-liittolaiset-kukistamassa-cian-aseistamia-ryhmia/
Söyring, Riikka | Vastavalkea (12.1.2016): Naton jäsenmaiden hankalat Isis-suhteet
https://vastavalkea.fi/2016/01/12/4571/
Salmi, Mika | Vastavalkea (11.3.2016): Kansainvälinen liittouma terrorismin tukijana Lähi-idässä
https://vastavalkea.fi/2016/03/11/kansainvalinen-liittouma-terrorismin-tukijana-lahi-idassa/